RSS FeedRSS FeedLivestreamLivestreamVimeoVimeoTwitterTwitterFacebook GroupFacebook Group
You are here: Platypus /Τρότσκι και τροτσκισμός

Τρότσκι και τροτσκισμός

Ακούστε την ηχογράφηση της εκδήλωσης εδώ: 

1/4/2014- νέο κτίριο Φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

Σκεπτικό και ερωτήσεις

Ο Τρότσκι και ο τροτσκισμός, στο όνομα της υπεράσπισης της επανάστασης του 1917, επηρέασαν τη ριζοσπαστική πολιτική κατά τον 20ό αιώνα. Από τη γέννησή του ο τροτσκισμός ως πολιτικό ρεύμα, προσπαθώντας να ακολουθήσει την παράδοση του Τρότσκι, φιλοδοξούσε να αντιστρέψει την φθίνουσα πορεία της παγκόσμιας επανάστασης και να συμβάλει στο ξεπέρασμα του καπιταλισμού. Κριτική στον σταλινισμό και τον σοσιαλισμό σε μία χώρα, ενιαίο μέτωπο, μεταβατικό πρόγραμμα, παγκόσμια και διαρκής επανάσταση, είναι έννοιες και προβληματισμοί που στιγμάτισαν τις αντιπαραθέσεις εντός της Αριστεράς. Και συνεχίζουν να επιζούν ως αντιπαραθέσεις ακόμα και σήμερα, στο μέτρο που μεγάλες πολιτικές οργανώσεις στα καπιταλιστικά κέντρα (π.χ. ΗΠΑ και Αγγλία) εντάσσονται στην τροτσκιστική παράδοση.

Η πορεία των τροτσκιστικών οργανώσεων δεν ήταν παρόλα αυτά ποτέ ενιαία. Χαρακτηρίστηκε από συνεχείς διασπάσεις πάνω σε πολιτικά ζητήματα, πολιτικές διαμάχες γύρω από κινήματα και εξεγέρσεις και βαθιές διαφωνίες γύρω από πολιτικές τακτικές. Ωστόσο ο τροτσκισμός δεν φαίνεται να έγινε τελικά, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό που φανταζόταν ο Τρότσκι: καταλύτης για την παγκόσμια επανάσταση. Η εκτίμηση του Τρότσκι ότι με το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο θα ξεσπούσαν διεθνώς προλεταριακές επαναστάσεις δεν επαληθεύτηκε. Ενώ η πτώση της ΕΣΣΔ και των δορυφόρων της την περίοδο 1989-1991 δεν αποτέλεσε ευκαιρία ανάπτυξης του τροτσκιστικού κινήματος, στο μέτρο που δόθηκε προς στιγμήν η εντύπωση ότι δικαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του για τον σταλινισμό. Η πορεία των τροτσκιστικών οργανώσεων καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αποτυχία τους να ηγηθούν κινημάτων για την ανατροπή του καπιταλισμού, βαθαίνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ριζοσπαστικής πολιτικής θεωρίας και πράξης.

Η συζήτηση εξετάζει την κληρονομιά του Τρότσκι και του τροτσκισμού, το παρόν του τροτσκισμού αλλά και τις πιθανές προοπτικές του.

Είναι επίκαιρος ο τροτσκισμός σήμερα και γιατί;

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο πολιτικός στόχος των τροτσκιστικών οργανώσεων σήμερα; Τι έχει αλλάξει από την εποχή του "μεταβατικού προγράμματος"; Διατηρείται η σημασία του, και με ποιον τρόπο;

Ποια είναι η σχέση των σημερινών τροτσκιστικών ομάδων-οργανώσεων με την πολιτική θεωρία και δράση του Τρότσκι; Πώς προσδιορίζεται η ιστορική συνέχεια Τρότσκι και τροτσκισμού;

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι υπάρχουν πχ στην Ελλάδα τροτσκιστικές οργανώσεις που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, άλλες που στηρίζουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες που είναι αυτόνομες, μέχρι και άλλες που υποστηρίζουν κριτικά το ΚΚΕ; Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι όλες είναι τροτσκιστικές, ενώ συγχρόνως υιοθετούν τόσο διαφορετικές θέσεις;

Πως επιζεί σήμερα η ιστορική κληρονομιά του διεθνισμού; Πως αντικατοπτρίζεται ο διεθνής χαρακτήρας της αντικαπιταλιστικής πάλης στην πολιτική δράση των τροτσκιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα;

Τι σήμαινε για την αυτοκατανόηση των Τροτσκιστικών οργανώσεων η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού το '89; Πώς επηρεάστηκε η δράση των Τροτσκιστικών οργανώσεων μετά από αυτό το γεγονός; Νομίζετε ότι η "τροτσκιστική θεωρία" επιβεβαιώθηκε και αν ναι με ποιο τρόπο;

Ομιλητές:

Παναγιώτης Βογιατζής- οργάνωση Ξεκίνημα

Χάρης Παπαδόπουλος- περιοδικό "Κόκκινο"

Περικλής Παυλίδης- καθηγητής Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.

 

Ακολουθεί η επιμελημένη απομαγνητοφώνηση της εκδήλωσης

Παναγιώτης Βογιατζής: Είναι πολύ σημαντικό να αναλύονται σήμερα θεωρητικές ιδέες και αυτό μπορεί να αποκτήσει κεφαλαιώδη σημασία. Γνώμονάς μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατική πράξη χωρίς επαναστατική θεωρία. Την ίδια στιγμή θέλουμε να τονίσουμε ότι η επαναστατική θεωρία δε σημαίνει τίποτα από μόνη της και αποκτάει τη σημασία της όταν γίνεται οδηγός για την πράξη. Δε θα αναφερθούμε στον Τρότσκι ως άτομο αλλά θα επικεντρώσουμε σε κάποιες πτυχές του έργου του οι οποίες θεωρούμε ότι έχουν πρακτική χρησιμότητα σήμερα.

Όταν λέμε τροτσκισμός υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που εννοούμε: στο θεωρητικό πεδίο η θεωρία της διαρκούς επανάστασης, στην οποία περιλαμβάνεται υποχρεωτικά ο διεθνιστικός χαρακτήρα της επανάστασης, είναι η τακτική του ενιαίου μετώπου και η τακτική του μεταβατικού προγράμματος. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που είναι σημαντικά για τον τροτσκισμό όπως η ανάλυση και πάλη ενάντια στο σταλινισμό που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τη δεκαετία του ’20 καθώς και η ανάλυσή του φαινομένου του φασισμού. Στις μέρες μας δύο από αυτά τα χαρακτηριστικά παίρνουν εκρηκτικό χαρακτήρα: το ενιαίο μέτωπο και το μεταβατικό πρόγραμμα.

Το ενιαίο μέτωπο είναι η τακτική που είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει το εργατικό κίνημα μέχρι τις παραμονές της κατάληψης της εξουσίας. Η κατάκτηση της εξουσίας είναι κάτι διαφορετικό από την κατάκτηση της κυβέρνησης. Το ενιαίο μέτωπο είναι η τακτική που υιοθετήθηκε από το 3ο και 4ο συνέδριο της κομμουνιστικής διεθνούς και υποστηρίχθηκε από το Λένιν, αλλά για διάφορους λόγους εγκαταλείφθηκε αργότερα και συνέχιζε να το υποστηρίζει μόνο ο Τρότσκι. Η αντίληψη του ενιαίου μετώπου συμπυκνώνεται στο σύνθημα «προχωράμε χώρια, χτυπάμε μαζί». Η ενότητα είναι μία αυτόματη επιλογή για την εργατική τάξη. Ένας εργαζόμενος γνωρίζει ότι όταν συμμετέχει σε μια απεργία, σε ένα πολιτικό αγώνα πρέπει να ενωθεί με άτομα τα οποία έχουν τα ίδια συμφέροντα μαζί του και να παλέψουν οργανωμένα για την ανατροπή. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ενότητα σε επίπεδο αρχών.

Τι θα σήμαινε στις μέρες μας η ιδέα του ενιαίου μετώπου στην ελληνική πραγματικότητα; Στο όνομα αυτής της τακτικής κατάφερε ο Σύριζα να εκτοξεύσει τα ποσοστά του πριν από τις τελευταίες εκλογές (2012). Ο Σύριζα παρουσίασε την προοπτική της κυβέρνησης της Αριστεράς και ξεχώρισε από τις υπόλοιπες αριστερές οργανώσεις. Εδώ μπαίνει και το ζήτημα του μεταβατικού προγράμματος που πρέπει να ενωθεί με την τακτική του ενιαίου μετώπου.

Τι θα σήμαινε ενότητα της Αριστεράς πριν τις εκλογές; Θα σήμαινε συμφωνία για ένα μίνιμουμ πρόγραμμα με όλα τα κομμάτια της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με στόχο την κατάργηση των μνημονίων και την παύση των πληρωμών του χρέους. Οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς αρνήθηκαν να συμφωνήσουν γύρω από αυτό το πρόγραμμα βάζοντας «πιο σοσιαλιστικά» αιτήματα όπως έξοδος από την Ε.Ε., λαϊκή εξουσία κτλ.

Ας γυρίσουμε στο τι έγινε και στο τι μπορούσε να γίνει. Το ενιαίο μέτωπο στη λογική αυτού του μίνιμουμ προγράμματος θα μπορούσε να υλοποιηθεί; Όχι, αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε ένα κόμμα να πάρει μαζί του τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και της κοινωνίας που θα καταλάβαινε με τον πιο απόλυτα πειστικό τρόπο ότι ακόμα και αυτά τα μίνιμουμ αιτήματα θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με μια συνολική ρήξη. Αυτό είναι και η έννοια του μεταβατικού προγράμματος: να παρουσιάζεις τα αναγκαία και εντελώς απαραίτητα αιτήματα εξηγώντας ότι την αδυναμία παραχώρησής τους από το σύστημα. Η Οκτωβριανή επανάσταση έγινε ακριβώς στη βάση ενός τέτοιου μεταβατικού προγράμματος.

Γιατί όμως αυτά που παρουσιάζουμε δεν γίνονται αποδεκτά από το σύνολο της Αριστεράς ή τουλάχιστον από ένα μεγάλο κομμάτι της; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Αριστερές οργανώσεις αρνούνται την ιδέα του ενιαίου μετώπου και του μεταβατικού προγράμματος. Ο πιο σημαντικός λόγος κατά τη γνώμη μου είναι ο ψυχολογικός. Είναι πολύ δύσκολο σε αυτή την κοινωνία να πειστεί κάποιος ότι είναι αναγκαίο να περάσουμε  από το βήμα της υπομονετικής εξήγησης μέχρι να δοθεί η τελική μάχη. Είναι λογικό και ανθρώπινο να επιλέγει κάποιος να πάρει το πιο σύντομο μονοπάτι. Αλλά για να χρησιμοποιήσουμε μια αναλογία από τη στρατιωτική τέχνη, μπορείς να στείλεις μια διμοιρία από ένα μονοπάτι για να πλαγιοκοπήσεις τον εχθρό, αλλά ο υπόλοιπος στρατός, η εργατική τάξη εν προκειμένω μπορεί να δώσει τη μάχη μόνο σε ανοιχτό πεδίο.

Το τροτσκιστικό στρατόπεδο υπήρξε το πιο συκοφαντημένο ρεύμα στην ιστορία του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς. Ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα ήταν καλό σιγά σιγά να τα ξεκαθαρίζουμε. Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα από το κείμενο που μας έστειλαν οι διοργανωτές και αναφέρεται στη διατύπωση του σκεπτικού της εκδήλωσης ότι «η εκτίμηση του Τρότσκι ότι μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο θα ξεσπούσαν διεθνώς προλεταριακές επαναστάσεις δεν επαληθεύτηκε». Αυτό όμως δεν ισχύει. Η πρόβλεψη αυτή επαληθεύτηκε πλήρως. Ο μαρξισμός δεν είναι κρυστάλλινη σφαίρα, δεν προβλέπει γεγονότα αλλά δυνατότητες. Η κατάσταση μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο ήταν λαός οπλισμένος οργανωμένος σε κομμουνιστικά κόμματα. Αυτή είναι η προλεταριακή επανάσταση. Αυτό που έλειπε ήταν το επαναστατικό κόμμα που θα έφερνε σε πέρας τα επαναστατικά καθήκοντα. Υπήρχαν όλες οι αντικειμενικές συνθήκες για επανάσταση αλλά ο υποκειμενικός παράγοντας δηλαδή το κόμμα απουσίαζε.

Χάρης Παπαδόπουλος: Δεν ξέρω τι θα καταλάβαινε κάποιος που θα έβλεπε την αφίσα της εκδήλωσης. Ποιος είναι αυτός ο Τρότσκι και πιο είναι το νόημα να χάσει κάποιος τον χρόνο του διαβάζοντας και συζητώντας για τον τροτσκισμό; Αυτό δεν είναι μόνο συζήτηση μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζουν για τον Τρότσκι και τον τροτσκισμό αλλά και μία συζήτηση μεταξύ ανθρώπων της Αριστεράς. Θυμάμαι έναν σύντροφο που έλεγε ότι «είμαστε τα απομεινάρια μιας ηττημένης στρατιάς και τώρα θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να προχωρήσουμε μαζί».

Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας αν είναι να προχωρήσουμε. Δεν μπορείς να βάλλεις στο ίδιο στρατόπεδο τον Τρότσκι ή την Λούξεμπουργκ και ανθρώπους που τους δολοφόνησαν. Θα πρέπει επομένως να διαλέξουμε ποιες παραδόσεις να κρατήσουμε για έναν πολύ απλό λόγο: για να καταλάβουμε την αξία που έχει να ασχολείσαι με τον Τροτσκισμό σήμερα, πρέπει να δει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αριστερά συνολικά σήμερα. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη ο καπιταλισμός χάνει την ανάσα του, πάει να χρεοκοπήσει, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα πολύ έντονο πρόβλημα στην Αριστερά: η πλειοψηφία των φτωχών ανθρώπων της εργατικής τάξης θεωρεί ότι ο σοσιαλισμός είναι αυτό που συνέβη στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, κάτι που εγώ χωρίς να επεκταθώ θα όριζα καλύτερα ως κρατικό καπιταλισμό. Δεν μπορείς να μιλήσεις για μια άλλη κοινωνία αν δεν απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα. Αν είναι σοσιαλισμός να περιορίζεις εκατομμύρια αγρότες μέσα στα κολχόζ χωρίς καμιά ελευθερία, τότε για την ανώτερη κοινωνία δεν υπάρχει καμιά ανάγκη και κανένας λόγος να υπάρχει εργατική δημοκρατία. Αν είναι σοσιαλισμός η πρωταρχική συσσώρευση σε βαθμό κτηνωδίας που γινόταν στη Σοβιετική Ένωση τότε δεν έχει κανένα νόημα να αποκαλείσαι υποκείμενο της επανάστασης στην εργατική τάξη. Με αυτή τη λογική η συζήτηση για τον Τροτσκισμό πρέπει να πιάσει τα ζητήματα που αφορούν ένα νέο αγωνιστή που μπαίνει αυτή τη στιγμή στο κίνημα-στην Αριστερά και προσπαθεί να καταλάβει κάποια στοιχειώδη πράγματα. Τι πήγε στραβά στην επανάσταση του ‘17; Είναι η μοίρα όλων των επαναστάσεων να καταλήγουν σε γραφειοκρατίες; Υπάρχει τρόπος να παλέψουμε και να κάνουμε μια κοινωνία καλύτερη από τον καπιταλισμό; Εμείς στην οργάνωσή μας καλούμε για σοσιαλισμό.

Ο Τρότσκι ήταν κάτι παραπάνω από άνθρωπος της θεωρίας: ήταν ένα επαναστάτης αφιερωμένος στην υπόθεση της αλλαγής της κοινωνίας. Αν ο Τρότσκι ξεχώριζε για κάτι ήταν ότι προσπαθούσε να εκπαιδεύσει και να οργανώσει αγωνιστές για να μπορέσουν να επανδρώσουν τις γραμμές ενός καινούριου παγκόσμιου επαναστατικού στρατού, ο οποίος θα συνέχιζε τον αγώνα.

Ο Τρότσκι ήταν μια μεγαλοφυία, καθώς προσπαθούσε συνεχώς να μεταφράσει σε θεωρία όσα έβλεπε να συμβαίνουν γύρω του. Για παράδειγμα στην εποχή του ήταν πολύ διαδεδομένη η αντίληψη ότι μια καθυστερημένη καπιταλιστικά χώρα σαν τη Ρωσία βλέπει το μέλλον της σε μία ανεπτυγμένη καπιταλιστικά κοινωνία όπως π.χ η Αγγλία ή οι Η.Π.Α. Ο Τρότσκι συνειδητοποίησε ότι παρόλα αυτά πουθενά αλλού η εργατική τάξη δεν ήταν τόσο συγκεντρωποιημένη όσο στη Ρωσία. Τα εργοστάσια του Πουτίλοφ με 40 χιλιάδες εργάτες δεν υπήρχε σε κανένα άλλο καπιταλιστικό κράτος στο κόσμο. Επίσης οι συνθήκες παράνομης δράσης των συνδικάτων και της Αριστεράς στη Ρωσία είχε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα απ’ ότι στη Δύση. Από εδώ οδηγήθηκε ο Τρότσκι να θεμελιώσει τη θεωρία της διαρκούς επανάστασης η οποία υποστήριζε ότι σε καθυστερημένες χώρες σαν τη Ρωσία η επανάσταση μπορεί να πάρει σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά και να επιβιώσει αν επεκταθεί σε προηγμένες καπιταλιστικά χώρες.

Την περίοδο των μεγάλων διώξεων στη Σοβιετική Ένωση ο Τρότσκι δήλωνε: αν τίποτα δεν μπορούμε να καταφέρουμε, τουλάχιστον ας παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια ακηλίδωτη σημαία. Αυτό έγινε. Ο Τροτσκισμός δεν έχει να χρεωθεί τις προδοσίες, τις ήττες και τις καταστροφές που έφερε στο εργατικό κίνημα ο σταλινισμός και η σοσιαλδημοκρατία. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δε θα μπορούσα να στοιχηματίσω ότι ο Σύριζα στον οποίο ανήκω δε θα προδώσει τις αρχές αυτές όταν έρθει στην εξουσία, μάλιστα για να κάνω πιο πρακτική τη δράση μου μέσα σε αυτόν θεωρώ δεδομένο ότι θα το κάνει.

Αυτή τη στιγμή όμως, για το μεγαλύτερο κομμάτι της εργατικής τάξης δεν είναι πολιτικό εργαλείο οργανώσεις όπως το Ξεκίνημα, το Κόκκινο ή ακόμα και το ΚΚΕ, αλλά ο Σύριζα. Όποιος μιλάει για επανάσταση σήμερα και καταλαβαίνει τις τεράστιες τεκτονικές αλλαγές τις οποίες υφίσταται ο καπιταλισμός δεν έχει κανένα δικαίωμα να κοιτάει την πυρκαγιά από το μπαλκόνι αλλά πρέπει να πάρει μέρος στη μάχη. Ακόμα και αν αποτύχει ο Σύριζα, η δράση εντός του οφείλει να εκπαιδεύσει νέους ανθρώπους ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο τις ρεφορμιστικές ιδέες όσο και τις τεράστιες δυσκολίες που προκύπτουν από την τρομακτική κρίση του καπιταλισμού.

Περικλής Παυλίδης: Ειπώθηκε από τον πρώτο ομιλητή ότι η θεωρία είναι ζήτημα πράξης. Πράγματι έτσι είναι, αλλά όταν η θεωρία δεν υπηρετεί την πράξη σημαίνει ότι είναι κακή θεωρία.

Θα καταπιαστώ κριτικά με τον Τροτσκισμό από τη σκοπιά της ανάδειξης των κρίσιμων και ανοικτών θεμάτων για την προσέγγιση του σοσιαλισμού.

«Το κράτος σαν γραφειοκρατικός μηχανισμός αρχίζει να σβήνει από την πρώτη μέρα της προλεταριακής δικτατορίας», «ένα σοσιαλιστικό κράτος, ακόμα και στην Αμερική, στη βάση του πιο προχωρημένου καπιταλισμού, δε θα μπορούσε άμεσα να προμηθεύει στον καθένα όλα όσα χρειάζεται και έτσι θα ήταν υποχρεωμένο να σπρώχνει τον καθένα να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερα», «όπως η λάμπα βγάζει την πιο ζωηρή φλόγα πριν σβήσει, έτσι και το κράτος παίρνει τη μορφή της δικτατορίας του προλεταριάτου πριν εξαφανιστεί, δηλαδή την πιο ανελέητη μορφή κράτους που υπάρχει». Ο ίδιος άνθρωπος έχει κάνει αυτές τις εξόχως αντιφατικές δηλώσεις, έτσι είναι όλο το έργο του Τρότσκι.

Οι αντιφάσεις αυτές δεν είναι πρωτότυπες. Είναι παρόμοιες οι αντιφάσεις στο έργο όλων των μεγάλων ηγετών των πρώτων σοσιαλιστικών εγχειρημάτων του προηγούμενου αιώνα (Λένιν, Μάο, Στάλιν) και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς δεν υπήρχε η παραμικρή δυνατότητα αναστοχασμού αυτής της νέας κατάστασης. Ο 20ος αιώνας ανέδειξε όχι μόνο την ανεπάρκεια των ηγετών του αλλά την αναπόδραστη ανεπάρκεια του κεκτημένου του Μαρξ. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι πρωταγωνιστές του σοσιαλισμού ήταν να διακρίνουν κάποιες πολύ γενικές, σχεδόν αφοριστικές επισημάνσεις που αφορούσαν σε ένα πολύ μακρινό τέλος.

Από τους μεγάλους του σοσιαλισμού θεωρώ ότι μόνο ο Λένιν είχε στοιχεία θεωρητικής σκέψης. Θα εστιάσω στα σημεία στη σκέψη του Τρότσκι τα οποία θεωρώ προβληματικά σε σχέση με τη θεωρία του σοσιαλισμού.

Στο ερώτημα τι είναι ο σοσιαλισμός, ο Τρότσκι δεν απάντησε αλλά ουσιαστικά ταύτισε το σοσιαλισμό με τον κομμουνισμό. Ο Τρότσκι παραγνωρίζει τις οξυδερκείς επισημάνσεις του Μαρξ για το σοσιαλισμό ως αντιφατική κοινωνία και προσπαθεί να ξεπεράσει τις αντιφάσεις επινοώντας ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο δεν μπορείς να προσδιορίσεις τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας (ύπαρξη τάξεων, θέση γραφειοκρατίας κτλ.).

Έχω τη γνώμη ότι ο Τρότσκι δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το Κεφάλαιο. Ποιες είναι οι υλικές προϋποθέσεις του σοσιαλισμού; Το καλύτερο που μπορεί να πει ο Τρότσκι είναι ότι αυτές βρίσκονται στον πιο ανεπτυγμένο καπιταλισμό. Ποιοτικός προσδιορισμός δεν υπάρχει στον Τρότσκι.

Με βάση λοιπόν αυτές τις αντιλήψεις του ο Τρότσκι προτάσσει, στην κριτική του προς το Σοβιετικό καθεστώς το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Έχει θεωρία ο Τρότσκι για τη γραφειοκρατία; Όχι, έχει αποσπασματικές δηλώσεις πολύ αντιφατικές μεταξύ τους. Για να εξηγήσει ο Τρότσκι τη γραφειοκρατία καταφεύγει στην «κόπωση και την απογοήτευση των μαζών». Αυτή η προσέγγιση παραπέμπει σε μία συγκυριακή κατάσταση. Η άνιση κατανομή του παραγόμενου προϊόντος είναι η πιο βαθιά ανάλυση του Τρότσκι για την ύπαρξη της γραφειοκρατίας. Όμως και σε αυτό το σημείο παλινδρομεί, όταν αναφέρεται στην ανάγκη για αντιγραφειοκρατική επανάσταση. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι: θα καταργούσε άραγε η αντιγραφειοκρατική επανάσταση το ζήτημα της έλλειψης αγαθών; Δε θα γεννούσε άραγε η κοινωνία τις ίδιες ακριβώς σχέσεις ακόμα και η αντιγραφειοκρατική επανάσταση ήταν νικηφόρα; Η αντίληψη του Τρότσκι εδώ είναι και πάλι βουλησιαρχική, αφού απέτυχε να δει τη γραφειοκρατία ως οργανικό κομμάτι της εργασίας και της παραγωγής. Όταν ο άνθρωπος παραμένει φυσικός συντελεστής της εργασίας μπορεί άραγε να καταργηθεί η διεύθυνση ανθρώπου από άνθρωπο; Η γραφειοκρατία αφορά μια μεγάλη περίοδο αλλαγής του χαρακτήρα της εργασίας.

Η σοσιαλιστική σκέψη στον 20ο αιώνα είναι δηλωτική της δραματικής προσπάθειας να ανιχνευθεί σε πιο επίπεδο στις συνθήκες του 20ου αιώνα ήταν εφικτή η κομμουνιστική αλλαγή της κοινωνίας. Η συνειδητοποίηση των ορίων ήταν δραματική αλλά από την άλλη όλος ο 20ος αιώνας είχε όρια. Αυτό δεν αφορούσε μόνο τη Ρωσία αλλά ακόμα και τις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Τα φαινόμενα που παρατηρήσαμε στη Σοβιετική Ένωση είναι αναπόδραστα για όλη την κλίμακα του 20ου αιώνα.

Με βάση αυτές τις επισημάνσεις πρέπει να δούμε το έργο του Τρότσκι και των πρώτων ανθρώπων που ως πολιτικά υποκείμενα προσπάθησαν να αλλάξουν την κοινωνία καθώς και του περιορισμούς που είχαν. Νομίζω ότι η εμβέλεια αυτής της επανεξέτασης και αυτού του αναστοχασμού στο έργο αυτών των πρωταγωνιστών εκτείνεται και στο έργο του Μαρξ. Ο ίδιος ο 20ος αιώνα ανέδειξε το αναπόδραστο κενό στη σκέψη του Μαρξ.

Παναγιώτης Βογιατζής: Πρέπει να αποφασίσουμε πρώτα από όλα αν η κοινωνία μας μπορεί να δεχτεί το σοσιαλισμό. Οτιδήποτε έχει ειπωθεί στην ανάλυση του Τρότσκι (ακόμα και του Λένιν) ξεκινούσε από μία συγκεκριμένη αφετηρία: η Ρωσία μετά τον εμφύλιο (1921) είναι μια κατεστραμμένη κοινωνία. Η παραγωγή είχε πέσει στο ένα όγδοο της παραγωγής που είχε το 1913, πριν δηλαδή ξεσπάσει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Τρότσκι, ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι προσπαθούν να διατυπώσουν τη θεωρία τους.

Διεύθυνση ανθρώπου από άνθρωπο θα υπάρχει πάντα με την έννοια της πραγματοποίησης μιας εργασίας με συγκεκριμένο τρόπο. Η κομμουνιστική θεωρία μας λέει ότι όλη η κοινωνία θα μπορεί να παίξει το ρόλο του ελεγκτή αυτής της διαδικασίας μέσω της συνεχής εναλλαγής ρόλων και της ανακλητότητας.

Ακόμα και ο Λένιν στο «Κράτος και επανάσταση» διατυπώνει την άποψη ότι μετά την επανάσταση θα υπάρχει κράτος το οποίο όμως αρχίζει να σβήνει.

Η επανάσταση είναι η πιο πολύπλοκη κοινωνική διαδικασία. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από το μαρξισμό σαν βάση, αυτό είναι η δυναμική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία και κατ’ επέκταση η επανάσταση. Μέσα σε αυτή τη δυναμική κατάσταση πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε, να μελετάμε, να αμφισβητούμε και να τροποποιούμε τη θεωρία μας.

Χάρης Παπαδόπουλος: Ο Μαρξ μελετούσε την πραγματική κίνηση της εργατικής τάξης. Για παράδειγμα η θεωρία του για τη δικτατορία του προλεταριάτου προήλθε από την πείρα της Παρισινής Κομμούνας. Το ίδιο έκανε και ο Τρότσκι. Ήταν ένας μεγάλος θεωρητικός γιατί κατάφερνε να παίρνει μαθήματα από το ζωντανό εργατικό κίνημα.

Το βιβλίο του Τρότσκι «η προδομένη επανάσταση» είναι η πρώτη σοβαρή μαρξιστική ανάλυση γύρω από το ζήτημα της ανόδου της γραφειοκρατίας στην Ρωσία και την υποχώρηση της επανάστασης και μάλιστα τη στιγμή που των γεγονότων. Για αυτό αξίζει κατά τη γνώμη μου περισσότερο από οποιαδήποτε εκ των υστέρων προσπάθεια αναζήτησης αντιφάσεων και προβληματικών.

Περικλής Παυλίδης: Δε θα περίμενα από ανθρώπους που ανήκουν στο τροτσκιστικό στρατόπεδο να δουν τον Τρότσκι αναστοχαστικά. Αναφέρθηκα στα θεμέλια της τροτσκιστικής σκέψης. Η ατέρμονη περιγραφή και ένα ανερμάτιστο συμπέρασμα δεν είναι σοσιαλιστική θεωρία.

Ο Τρότσκι δε λέει κάτι καινούριο για τη γραφειοκρατία. Ο Λένιν αναφέρει ότι ήδη από το ’18 η Ρωσία είναι γραφειοκρατικοποιημένη. Λέει ο Λένιν το 1921: «Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας θα απαιτήσει δεκαετίες. Θα είναι μία πάλη πολύ δύσκολη και όποιος πει ότι θα απαλλαγούμε αμέσως από τη γραφειοκρατία, είναι απλά ένας αγύρτης που του αρέσουν τα ωραία λόγια. Μπορεί να διώξει κανείς τον Τσάρο, να διώξει τους τσιφλικάδες και τους καπιταλιστές, δεν μπορείς όμως να εξαλείψεις τη γραφειοκρατία σε μία αγροτική χώρα, ούτε καν από μια βιομηχανικά ανεπτυγμένη καπιταλιστικά χώρα, παρά μόνο με αργή επίμονη δουλειά». Η σημασία που έχει αυτό το απόσπασμα είναι να δούμε τι θα προκύψει σε περίπτωση που επιδιώξουμε ένα παρόμοιο εγχείρημα. Το άλλοθι ότι η επανάσταση είναι μια ζωντανή διαδικασία δεν μπορούμε να το έχουμε. Μπορούμε πλέον να διαπιστώσουμε τι αναπόδραστα θα προκύψει σε μία μελλοντική εκμηχανισμένη και όχι αυτοματοποιημένη σοσιαλιστική κοινωνία. Για τη μετάβαση από τη διεύθυνση ανθρώπου από άνθρωπο στη διεύθυνση πραγμάτων από ανθρώπους μίλησε ο Μαρξ και αυτό νομίζω πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να καταστεί εφικτό. Η επίτευξη αυτού του στόχου σημαίνει κίνηση προς τον κομμουνισμό.

Συζήτηση-ερωτήσεις

Στις εισηγήσεις των ομιλητών φάνηκε μια προσπάθεια να τονιστεί είτε θετικά είτε αρνητικά μια ενότητα της τροτσκιστικής θεωρίας. Αυτό μπορεί να είναι θεμιτό στα πλαίσια μιας εισήγησης ωστόσο πολλές από τις ιδέες και τις πρακτικές που εφάρμοσε ο Τρότσκι δεν ήταν υπεριστορικές αλήθειες. Οι ιδέες για ενιαίο μέτωπο, διαρκή επανάσταση και μεταβατικό πρόγραμμα δεν υπήρχαν πάντα στον Τρότσκι.

Αναφέρθηκε το ξέσπασμα προλεταριακών επαναστάσεων μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο και τονίστηκε η έλλειψη αντικειμενικών συνθηκών δηλαδή το κόμμα. Ταυτίζεται η ύπαρξη του υποκειμενικού παράγοντα με την ύπαρξη τροτσκιστικών κομμάτων; Ακόμα και αν πούμε ότι υπήρξαν νικηφόρες προλεταριακές επαναστάσεις, είχαν αυτές τροτσκιστικό υπόβαθρο;

Παναγιώτης Βογιατζής: Πρώτα απ’ όλα ένα σχόλιο. Ο Λένιν μίλησε για γραφειοκρατία ήδη από το 1918, σε αυτό θα συμφωνούσα με τον Περικλή. Θέλω όμως να τονίσω ότι είναι άλλο πράγμα η γραφειοκρατία το 1920 και άλλο το 1936. Μεταξύ 1920 και 1936 η παραγωγή, έστω και με ένα στρεβλό  τρόπο είχε αυξηθεί 20 φορές. Είμαι σίγουρος ότι αν ο Λένιν ζούσε το 1936 θα μιλούσε με πολύ διαφορετικό τρόπο για τη γραφειοκρατία.

Τόνισα ότι υπήρχε έλλειψη επαναστατικών κομμάτων. Για παράδειγμα στην Ελλάδα είχαμε το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ αν και επαναστατικό κόμμα δεν έκανε την επανάσταση αλλά την πρόδωσε. Ένα επαναστατικό κόμμα π.χ. οι μπολσεβίκοι αν υπήρχαν το ’44 δε θα έφερνε το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα. Δε θα οδηγούνταν σε λάθη όπως τα Δεκεμβριανά ή όπως η Βάρκιζα, αλλά θα έκανε την προλεταριακή επανάσταση. Η επανάσταση σημαίνει τη μεταφορά δύναμης από το στρατόπεδο της αστικής τάξης στο στρατόπεδο των εργαζομένων.

Χάρη, ενώ είπες ότι ο τροτσκισμός μας επιτρέπει να δούμε πως είναι σήμερα τα πράγματα και άρα είναι επίκαιρος, εντούτοις όλη η τοποθέτησή σου βασίστηκε στην αντίθεση του τροτσκισμού με το σταλινισμό. Πρέπει σήμερα να τονιστεί αυτή η αντίθεση; Στη σημερινή της φάση η Αριστερά συζητάει για τον τροτσκισμό και το σταλινισμό και πρέπει εμείς να πάρουμε το μέρος του ενός ή του άλλου; Είναι διακύβευμα ο σοσιαλισμός σήμερα;

Χάρης Παπαδόπουλος: Αν αυτή τη στιγμή, με την τρομερή καταστροφή που υπάρχει η Αριστερά δε μιλήσει για σοσιαλισμό και για την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους, τότε πολύ φοβάμαι ότι μετά από μερικά χρόνια η Αριστερά θα είναι απλά μια υποσημείωση σε διδακτορικές εργασίες. Όλη η κοινωνία θα έχει κατρακυλήσει στη βαρβαρότητα. Αυτή η στιγμή δεν είναι τυχαία. Στη Ευρώπη της κρίσης ο φασισμός σαν φαινόμενο επανέρχεται. Αν δε μιλήσει τώρα η Αριστερά για αυτά τα πράγματα τότε δεν έχει κανένα νόημα η Αριστερά. Ζούμε σε στιγμές εξαιρετικά σημαντικές.

Μία ερώτηση για τον Παυλίδη. Μίλησες για το αναπόφευκτο της ύπαρξης γραφειοκρατίας τον 20ο αιώνα. Η πορεία της σοσιαλιστικής θεωρίας είπες είχε όρια. Σήμερα θεωρείς ότι αυτό έχει ξεπεραστεί; Οι προϋποθέσεις για θεωρία είναι καλύτερες και τι είναι αυτό που έχει δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις;

Περικλής Παυλίδης: Στις συνθήκες του 20ου αιώνα η Σοβιετική Ένωση είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Αυτό θα συνέβαινε και σε καπιταλιστικές χώρες γιατί όσο η πλειονότητα των ανθρώπων ως χειρώνακτων εργαζομένων, δηλαδή αντιπροσώπων της αρχέγονης μορφής εργασίας  διατηρείται, δεν υπάρχει η δυνατότητα για εποπτική αντίληψη της εργασίας από αυτό τον τύπο των εργαζομένων. Αυτό δεν είναι μομφή αλλά ανάλυση ενός σταδίου της ανθρωπότητας.

Δεν μπορούμε ακόμα και σήμερα στη μεταφορντική και μεταβιομηχανική κοινωνία όπως λένε κάποιοι να φανταστούμε μία κοινωνία πλήρως απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία ακόμα και μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση. Αυτό θα ήταν μια αυταπάτη. Ωστόσο σήμερα μπορούμε να θέσουμε καλύτερα τους όρους για την απελευθέρωση της εργασίας και τη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει από τη μεριά μας να θέσουμε το ζήτημα της εργασίας καθώς και των εμπορευματικών χρηματικών σχέσεων. Τα πρώτα στοιχεία της αυτοματοποίησης στην παραγωγή, π.χ. με την εμφάνιση της υδροπονίας και της αεροπονίας, η διαδικασία ελέγχου των ίδιων των οργανισμών, η οργάνωση σε επίπεδο παραγωγής, οι σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, η αυτοματοποίηση της παρατήρησης και η διαχείριση-έλεγχος  των πληροφοριών μας ενδιαφέρουν μιας και στο κέντρο της σοσιαλιστικής κοινωνίας είναι η έξοδος του ανθρώπου από την εργασία. Η διατήρηση του χειρώνακτα εργάτη σημαίνει ότι δεν υπάρχει προοπτική για την ανθρωπότητα.

Χάρης Παπαδόπουλος: Εποπτικός έλεγχος θα σήμαινε οι εργαζόμενοι να δίνουν αναφορά σε συνελεύσεις εργαζομένων και όχι σε κάθε αφεντικό τους καπιταλιστή. Η εμπειρία των εργαζομένων μέσα στην κοινωνία είναι διπλή: η μία είναι η σκληρή εμπειρία της πραγματικότητας με τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και η δεύτερη είναι η στιγμή του αγώνα όπου τα οι εργαζόμενοι συζητούν και οργανώνονται. Όταν η δεύτερη εμπειρία μαζικοποιηθεί και απειλήσει την εξουσία μπορεί να αποτελέσει το έμβρυο μιας άλλης κοινωνίας.

Παναγιώτης Βογιατζής: Σήμερα οι άνθρωποι δουλεύουν 8 ή και παραπάνω ώρες, σε άθλιες συνθήκες και για κάποιους άλλους. Τα επίπεδα παραγωγής έχουν αυξηθεί δραματικά και το ζήτημα είναι πως παραγωγή θα ελεγχθεί προς το συμφέρον της κοινωνίας. Σε συνθήκες με λιγότερες ώρες εργασίας, με καλύτερες συνθήκες όπου οι άνθρωποι θα εργάζονται και θα παράγουν χρήσιμα αντικείμενα δε θα ήταν καθόλου παράξενο οι άνθρωποι να απορροφούν περισσότερες δεξιότητες και να δημιουργήσουν μία καλύτερη κοινωνία.

Ο τροτσκισμός παρόλη τη σχέση του και καταγωγή του από το αντικείμενο κριτικής του δηλαδή το σταλινισμό στηρίζεται σε κάτι πολύ σημαντικό που είναι η έννοια της διαρκούς επανάστασης. Αυτήν η έννοια δεν αναφέρεται σε μία συνεχιζόμενη επανάσταση που κάνουν οι επαναστάτες αλλά στο ότι ο κόσμος είναι ενιαίος και μέσα σε αυτόν υπάρχει το φαινόμενο της επανάστασης. Με αυτή την έννοια είναι το ίδιο πράγμα η επανάσταση σαν κοινωνική διαδικασία και η επαναστατική πολιτική;

Έχει όρια το ενιαίο μέτωπο και από πού προκύπτουν; Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι Μπολσεβίκοι ήταν διασπαστικοί από το Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του ’17; Θα μπορούσε σήμερα ένα αντιμνημονιακό μέτωπο να περιλαμβάνει και δεξιά ή ακροδεξιά στοιχεία αφού υπάρχει ένα είδους αντιμνημονιακός λόγος και από αυτούς. ; Με ποιο τρόπο η συγκεκριμένη τακτική του ενιαίου μετώπου μας φέρνει πιο κοντά στην ιδέα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας; Σε ποιες συνθήκες μπορούμε να πούμε ότι ξεπερνάμε αυτή την ιδέα του ενιαίου μετώπου μπροστά στην ιδέα για κατάληψη της εξουσίας;

Παναγιώτης Βογιατζής: Οι μπολσεβίκοι από το Φεβρουάριο ως το Νοέμβριο του 1917 ακολούθησαν την τακτική του ενιαίου μετώπου. Το βασικό τους σύνθημα ήταν «όλη η εξουσία στα Σοβιέτ» αλλά στα Σοβιέτ την υπεροχή είχαν οι ιδεολογικοί τους αντίπαλοι. Στο πραξικόπημα του Κορνίλοφ τον Αύγουστο του ’17 οι μπολσεβίκοι παίρνουν θέση υποστήριξης της προσωρινής κυβέρνησης του Κερένσκυ, η οποία είχε φυλακίσει τους Μπολσεβίκους, ενάντια στην επιστροφή του τσαρισμού. Αυτό είναι το πιο καθαρό παράδειγμα ενιαίου μετώπου στην ιστορία! Όταν οι Μπολσεβίκοι παίρνουν την καθαρή πλειοψηφία στα Σοβιέτ τότε η τακτική τους αλλάζει και δίνουν το σύνθημα για την εξέγερση. Το ενιαίο μέτωπο πρέπει να το ακολουθούμε μέχρι να είμαστε ένα βήμα πριν την κατάληψη της κεντρικής εξουσίας. Ακόμα και στην μετεπαναστατική κυβέρνηση συμμετείχαν αριστεροί σοσιαλεπαναστάτες.

Η δικτατορία του προλεταριάτου εξαντλείται απλώς στην εκδίωξη των αστών ή υπάρχει ένα είδους αυταρχισμού και στο σοσιαλισμό; Αν υπάρχει ποιος τον ασκεί και έναντι ποιου;

Χάρης Παπαδόπουλος: Όταν μιλάμε για δικτατορία του προλεταριάτου δεν εννοούμε τη μορφή αλλά μια έκφραση που αντιστοιχεί σε ένα περιεχόμενο. Δικτατορία του προλεταριάτου ή της αστικής τάξης σημαίνει ποια τάξη έχει την εξουσία. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε την έννοια του αυταρχισμού σε συνθήκες τρομακτικού πολέμου όπως στη Ρωσία. Η ρωσική επανάσταση είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σε εξαιρετικά κακές συνθήκες. Δεν νομίζω ότι ο αυταρχισμός που μπορεί να έχει σήμερα μια δικτατορία του προλεταριάτου θα ήταν ίδιος με αυτόν στη Ρωσία.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι η αντιγραφειοκρατική επανάσταση έτσι όπως τέθηκε από τον Τρότσκι δε θα έλυνε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, παρόλα αυτά επειδή θα έδινε μια νέα ώθηση στο διεθνές επαναστατικό κίνημα και θα μπορούσε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας να τεθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί από το διεθνές κίνημα. Αν δεχτούμε ότι η ανάγκη διεύθυνσης προκύπτει από το επίπεδο της παραγωγής τους όρους εργασίας αυτό θα ήταν αποδεκτό, ωστόσο δεν εξηγεί επαρκώς το φαινόμενο της ανάδειξης ενός στρώματος με συγκεκριμένη διαδικασία τη διεύθυνση της παραγωγής.

Περικλής Παυλίδης: Ο ίδιος ο Τρότσκι θεωρεί ότι η γραφειοκρατία μπορεί με πολιτικά μέσα να ανατραπεί. Όμως η επανάσταση τον 20ο αιώνα πήρε το δρόμο της ανεξάρτητα από το τι ήθελε η Μόσχα. Τις επαναστάσεις τις γεννά ολόκληρη η κοινωνία, δεν τις ορίζει καμία Μόσχα. Ακόμα και αν γίνονταν όλες αυτές οι επαναστάσεις δε θα εξαλείφονταν η γραφειοκρατία, η έλλειψη αγαθών αλλά και η δομή της εργασίας.

Σε σχέση με τη δημιουργία ενός στρώματος διευθυντών, όπως συνέβη στη Σοβιετική Ένωση: η γραφειοκρατία δεν γεννιέται από κάποιον αλλά γεννιέται de facto και αυθόρμητα. Στη Σοβιετική Ένωση υπήρχε η δυνατότητα για κάποιον εργάτη να γίνει διευθυντής χωρίς να είναι τελείως αποξενωμένος από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Υπήρχαν επίσης πολλά ενδιάμεσα στρώματα που ασχολούνται με ποικίλες διευθυντικές δραστηριότητες μέσα στο εργοστάσιο και σε διάφορους άλλους υποστηρικτικούς τομείς.

Το δίλημμα για την ανθρωπότητα με βάση τις τεχνολογικές δυνατότητες είναι ορατό πια: ή κοινωνία των ελεύθερων, δημιουργικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου ή κοινωνία της περιθωριοποίησης και της ανεργίας.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this:
sparkasse co lifpoid runele limier gotled laufschriftautobatterie überbrückenhirnhautentzündung anzeichenleiomyomsmcisdgefahrstoffverzeichnisdwana pusserengelbert lütke daldrupnosotros los nobles pelicula completae470 tollclementine creevywellensteyn wikipediacarglass kielletterbomb wiizwerchfellhochstandpingjuthoraxdrainageutah dabcapostolisches glaubensbekenntnisdornwarzen behandelnohio ccw reciprocitycortisolmangeltwitter alberto ravellla semaine boulonnaisecmmc frmahrs bräucognitive dissidencetfmppgoldreporteremmaus sassenagekaiserpalast würzburgnextel chirpmcrib locator mapebase2go lufthansaruth musser middle schoolcraftmatic legacyineptly definitionlocash ring on every fingertenncare applicationmolly qerim bikinij entends le loup le renard et la beletteswiftbotnetzplan münchensmith and wollensky bostonwebcam el medanoschuhgrößentabelle kinderspk göharzreiches kiefernholzportillo's brandoncapsulite épaulefernbank after darkdhampir pathfinderbatmanuelkevan brightingbrockenbahn preisedas brandneue testamenttony yacendabkt lüdenscheidsedierenjulian paethelis hamdendelphine thiermannchickity china the chinese chickenribaudeeugenistis my car taxed and motlehrerstellen nrwhyperandrogéniegoji beeren dmtlc outdaughteredeinzeller kreuzworträtselthree dog night shambalalandwirtschaftliche alterskasseprekladac googlerada knivessedgehill schoolchateau de montvillargennebrienne of tarth heightscps ecampusconjuring 2 le cas enfieldhansi hinterseer romana hinterseerpredictwisepigbull kölndrechselmaschinebtv bouygues gratuitlacrim force et honneur telechargerblutzucker normalwertechempark dormagenthyreostimulinekindbettfieberoberhafenkantine hamburgkaminwerk memmingenwrmjsachkundenachweis nrwsherri papini brandedannunziata rees moggscotty's brewhouse indianapoliszicam nasal sprayschriftlich dividierenelisabeth flickenschildtremington woodsmaster 742bares für rares händler ludwigcodenvyaryknorpelrecette crozetwebplotdigitizerasda roehamptonrwg warendeces simone veilplanetswanssupermaltthylakoid definitionsurströmming kaufenboggy uterusreese's discontinuednatick mall directoryginoringochlokratiewahlomat bayernhannie schaftpelswickgegner cäsarssuzanne grieger langerdimitri bogdanoffkazim akboga toteleanor seiglerchads vasc scorearbeitsschutzgesetz pausendamso j respect rleeberg tegernseeringparabelrolf zuckowski weihnachtsliederyanou collartkristalliner schieferbreuninger sindelfingensaifoulaye freemangary wallockralph sarchiechemiepark marlführerscheinklasse b1disseminiertkimbella vanderheeschwanitz ostseekenorlandpriscilla folle du désertaagpblaffaire flactifarrobtorjägerkanonewow armurerieponcho's mexican fooddnbibloodline season 2 recapom telolet om meaningkonsekutiver masterambiguitätstoleranzdistance flechettemonoprix saint germain en layewahlomat schleswig holstein 2017homonymous hemianopsiayoshida confidantgudrun burwitzduden rechtschreibprüfung kostenlosfahrtkostenpauschaleraumthermometerraiffeisenbank pfaffenwinkelrohrmeistereicorky and lennysjodeci feenineg übereinstimmungsbescheinigunghormonimplantattradingduschesmith and wollensky miamikarpfhamer festarodys vizcainoverkehrsnachrichten nrwebersberger forstsilberpunzenfrühe schwangerschaftsanzeichenbitcoin cashkurspat vendittemisophonia definitionthore schölermann freundinkern county animal shelterbrickleyscaroline smedvigaddison osta smithdialogmuseumvorwahl 0421puffotterdaiso seattlekirill shamalovla tantina de burgosbergmannstrost hallequarterflash harden my heartpresta vs schraderwundrose bilderdavid kustoffbloodfin tetrajapanische automarkenherzmuskelentzündung behandlungidmjisexualbegleiteramitiza dosagekarnevalslieder 2017elefantenvogelklanghölzerfischmarkt magdeburgpacome rupinbavariadirektjmefaischierchristian polanc partnerestdvgalewood theateraudimax regensburgdcc dordtdanielle obonomasaeanela2016 scion tc release series 10.0kaffie middle schoolschweizer alpenmassivgatorade nutrition labelmeiers lebenslustcgr brignaisdefine ciliumrheumatisches fieberannuität berechnenamb bornabemessungsgrenzesuzan anbehaffenartenfrixion stiftebinomialkoeffizient rechnerlipophilalmuth schultparaphimoseeric villencyringelröteln bei erwachsenenpavé autobloquantvolksbank baumbergefreedomtoretiremaria sebaldtnannybagvibratory tumblerpyothoraxtrago mills liskearduci zot accountastroballevinci autoroute télépéagerepevaxwiesenschaumkrautécluses de fonseranneskreditkartenprüfnummervincent peillon nathalie bensahelkmox 1120unfall süderbrarupvicar of swimbridgeida lenze wikipediagezeitenkraftwerkgalewood theaterle divan de stalineploufragan fcstöffelparklincoln berean churchavulsion fracture ankleconsumenta nürnbergagdayeloy pechierfeu d artifice minecraftloupioparkdale mall beaumont txblinddarm links oder rechtsloxford polyclinictatarenhutksro live streamingcompte izlyworld class wreckin crusurfaknonstop nonsenssetra routenplanersylt autozugbusunglück heuteswann v charlotte mecklenburguamontmsma herbicidepigouvian taxlisa filiaggibillie chedidsylvensteinstauseehabilitierenrussisches schaschlikdefine sophismpanera boxed lunchesgraine de beuhbartholin zystecuantas onzas tiene un galonapreva mutuelleniedersächsische bauordnungmadopar ltweichselstraße berlinospemifeneleoniden bandliam mockridgecinémarine bénodetjoule thomson effekttetraeder bottropbessmannottmarsbocholtmeatbodiesbarthelmarktweiner snitchelshelene fischer weihnachtsshow 2017wölpertclavier coreenharry zolnierczykgrimmwelt kasselsandrine mazetierkaliemiepiqure de guepehom3 depotkarina vetrano autopsy photosghosts raina telgemeierasklepios schwedtles 5 caumartinseisenhaltige nahrungsharyn alfonsibeelitz baumwipfelpfadmumbo sauce recipemithu sanyalpralus lyonhillbilly elegy summaryjeff mudgettnayax llc45a sgb xicorrecteur orthosphenopalatine ganglioneuralgiabali flugzeitmaree pornichetsenacorpercy jackson im bann des zyklopensam eggingtondiscoid meniscusandreas türckedwin kosikvr schlüchterncaptain underpants and the perilous plot of professor poopypantsbullrich salzkrimpetsxxl ostfriesechloe tangneybarrage de vouglansrtl mediathek winnetoumwaka moon parolespactola lakemuleshoe tx weatherocconeechee state parkassaad bouabchronisches erschöpfungssyndromnumeros ganadores de mega millionsc cédille majusculecf4 lewis structurepennhurst asylum 2017zan scrabblefreimarkt 2017chrisette michele inaugurationarcada theater st charleslutterbekerklassifizierung oldtimervorhautentzündungtonsillensteinekonfundierungzip zap zopgartenheckekuhl un de gängvera glagolevaalico wacokastanienmännchendoler conjugationlarve de hannetonmenthe pouliotpassengers bande annonce vfkeven undergaroheckler's vetogehacktesstippecora bornywww ants interieur gouv frwww.bayareafastrak.orgashland county clerk of courtsscoumounezippys pearl citysalomé stéveninmühlenhof münsterbabbel italienischzacaria ferreiratichys einblickeerikson stufenmodellsherry goffincaseo louviersfischkreutzpolystyrolplattendelaware division of corporationslongcross studiosscanhaus marlowvvs netzalice rigney oswaltto anacreon in heavenfelipe esparza wikielley duheasportationstundenrechneruhrenfreundsellerieschnitzelgorgonenslitharioequikineticmathdokuhologramme mélenchonkatrin pollittcomcast streampixdwana pusserdel norte triplicatevr bank plönjovel münsterkuka aktieeberrautebarougeigbce entgelttabelle 2017royal farms arena seatingbombardierkäfersamantha olitbryn athyn cathedralsolidaritätszuschlag definitionhörzu gewinnspielgoogle bildersuche handyvhb rankingmonowi nebraskatanzverbot karfreitaginkubationszeit magen darmbitot spotsdaily interlake obituariespdf24 chipeierplätzchenhannoveranisches reithalftersch deo favente telechargerwundheilungsstörungfiedler's contingency modelheikko deutschmanninstitut bergoniéweed wackers for salecerebyxyoukoulélégoedeckerthe prayers of the righteous availeth muchgirandoni air riflevideomautwhat types of orbital overlap occur in cumuleneanschlag antwerpenlycée guez de balzaceconazole nitrate cream 1astor film lounge kölngaleria kaufhof rostockmike and dave stangleglobus plattlingxxl lutz braunschweigatz lee and jane kilcher childrenbrentinynullmodemkabelnightgauntvirtussin acrhea seehorn agenordiazepamdawni sahanovitchweihenstephaner hefe weissbierlalelu schlafliedraymond kopa mortterconazole vaginal creamikeido emirivalentina terechkovasynergologiethe hollars trailerweck mich in 10 minutencpap masks for side sleeperspulaskitecha380 sitzplanlabioplastielymphomatoid papulosisfalsches rinderfiletupchurch rolling stonedjulia tewaagtp4lokja ratingfluide non newtoniennela zisserwebvideopreis 2017urassociationgray plant mootyairheads mystery flavorark encounter williamstown kykayode ewumisynéchiejamyan mcgregorkshsaa footballescale borelygi joe conspirationbubenheimer spielelandphaneriticrobot serpillèreglasmanufaktur derenburgalonzo feu d artificevampirina scare b&broan joseph bronsteinbozeman breweriesphosphorus pentachloride formulaben stiller heavyweightsgiraffenaffensven regener wiener straßermpbs schedulebéatrice ageninderick ion almenaarchanevirginie chomickimcghee sextupletsluftgewehr waffenscheinhotel barriere ribeauvillésportklinik bad cannstattcorky and lennysprimelgewächsastrariumtim lelitolagovidamandelsteinemkk kennzeichenziggys okchematochezia icd 10choa urgent carekindelsbergkibbitzfahrradreifen flickenrote laterne rosenheimgbg mannheimcaschywolf von lojewskikeswick theaterlennay kekuagalway girl steve earlepopstar auf umwegenhans hermann gockel afdmolosse de laveqwartz villeneuve la garennesoftair gewehrkonfliktartenthg pforzheimpartikelfilter nachrüstenfalken pro g4 a scenturylink where's my techberghain darkroomjason bateman little house on the prairielenas_viewwebarakcoelacanthegrösster penis der weltilc inseedoklam plateaukreisumfang formelrhus toxicodendron c30ellen latzeniridozyklitisdruckausgleich ohr해 ㅐ 힏eitrige mandelentzündunguci elbeparkknoblauchsraukeipitoswinterferien 2018 sachsenasterix erobert rombogenbergägyptische währungvolksbank im unterlandchuckwalla valley racewayolivier sarkozy net worthscott helvenstonstromstoßrelaisleilani munterespn scorecenterjuicero reviewcuisson oeufs molletsschloss clemenswerthsnpa rouenstéatorrhéebeckenkammmilchbar münchennanolumenswolfmailbigeminy pvcdsl speedtest ooklamitflugzentralebertha jorkinshorton hört ein huopenhab2eddie v's scottsdalegdradioerfinder des farbfilmsleatherleaf viburnumabfindung steuerfreiidelis paukampyoleucemie myeloide chroniquechris fronzak3.10 feiertaghannover 96 transfergerüchtecorinne erhel macrondom mclennonkatzenboxname attilas in der eddabob's barricadestemperafarbendelone fcubrooke wilbergerconsimworld forumrégis mailhotschwimmhalle fischerinselrugged individualism definitionskabiosea google a dayspaten optimatorsommergrippe 2017jaxporterwin müller hotelwäschehyfr meaningdienstgrade feuerwehroceanic time warner cable oahubanette bureausavoy heaton mooremmorton business parktcnj tuitionbrauner farbstoffruxley garden centredkms adresse ändernmonet monicogunderson dettmerkontrollzwangfrères wachowskihdhomerun rokurichtgeschwindigkeit autobahnwinterplace ski resortlac de pannecièrelycée thierry maulnierwptv radarkehlkopfentzündung dauererdbeerwochedimenhydrinatgruenweltkelli provocateurtbm itinérairenuhr jahresrückblick 2016westnetz zählerstandchinanu onuakumelanie truhetttangentialitypavot droguexxl mann mobiliathierry thieû niangrazer commsopnavinst 6110.1 jumfragewerte afdbamzookiallman brothers soulshinesheree whitfield net worthfrankman motors35.5 celsius to fahrenheitvinny ventierahalliburton odessa txelectrum kölnhuile de pepin de raisinhofwiesenbad geraschwimmhalle rostockamc quincy ilwgrv newschanning striblingcervelatwurstmia faietadzr gmbhallbauachondroplasiecinema les fauvettesradkreuzmcghee sextupletsmichael schumacher kartbahnnotstromaggregat dieselffforceubee default loginmarc trevidiccleverbot deutschwmicentralmarkthalle ludwigsburgfäaschtbänklerlycée chrestien de troyesgaleria kaufhof rostockhelinetinvalidendomwolves reintroduced to yellowstonehylenexjosef silnyphenylketonurieknastfilmeb1 prüfung modelltestpolyhydramnionvaillant gasthermemelissa heholtlord vishnus couchnikolaus okonkwoaspa jenasinus piriformebéatrice ardissonjoyce bulifant5676977nick kwiatkoskianthony ingrubervilla sandstedtdaddyz girlschabzigerkleesto fassadenfarbelöschungsbewilligungyves thuriesksk bautzenblueline taxis newcastleoglebay golfaguicherdislocated worker fafsalandal de lommerbergengrasmere gingerbreadcooper's hawk ashburngeoportal bwtoplexilhideki tojo definitionmodem marielle de sarnezfenouillemund hand fuß krankheit wie lange zuhause bleibenbrennley brown the voiceschalandermr myxlplyxelauwit logindiphtonguefliegenlarvenarya stark actriceechsenartrossknecht ludwigsburgsellajochbci tu dortmundfoucaultsches pendelprozeduralpierre bachelet les coronschucklevisionboggus ford harlingentwu portalzeniquin for dogsscharlach bei erwachsenenbumblebee gobydienstgrade feuerwehrficpataney county beacontsavo man eatersdislecsiquerobeks menuturock essenarkeviacastorama stettingogoair comkanadajin3eingewachsene zehennägelsagerstrongnexmartsparkasse unnakamenjoel brandenstein konzertlandesvorwahl 0033virginia eliza clemm poeflorida ccw reciprocitybadine synonymeheb flour bluffask any ol barstoolmee krobseerobbenovalyswildpark ederseeninfas wacowww 1und1 de webmailerkirsten heisighealthconnectorsudoku tagesspiegelerdungsbandjootsspitzingsee skigebietfiebersenkende mittelnilusi nissankafahrlehrerversicherungrbnb hamburgshoko asaharamega kiné merlebachpewdiepie socialbladekronos ccftoxbasephalen's signanabincinemark christiana malltriolagoaline pasquiikk südwest saarbrückenkultfabrik münchennasfaamilchgebissbänkelsängerliedecourts new yorksonntagsöffnung berlinbreves de comptoireuropatherme bad füssingfull psyclegoodbye krabby pattyscharlach erwachsenebartles and jaymes wine coolerseinheit der stoffmengeknastfilmegovorit ukrainagaudeamushüttepiscine la vague palaiseaufußknochenfrankfurter fondsbankhabiba abdul jabbarkolloidales silber nebenwirkungen92f mostree gnome village osrsdhea sodanokostenvergleichsrechnungfemale whizzinatorra shede hagemanlisa volz gntmsubvocalizationstadtwerke neubrandenburgdammühlekombüse hamburgmaisels weissebassam tahhanrespiratorische azidosecracked rib symptoms no bruisingbe your own windkeepersuzanne couvelardvirtrudevshirmecf2rdamiosendsleigh car insurancesapes comme jamaisradioaktives elementwetter hr online unwetterwarnungridleys adwhat level does wimpod evolveifsi dreuxmargot and the nuclear so and so'sclementine sarlat maritraitement verrue plantairegermanfest milwaukeesummenregelhemianopsiemetallbindungkreisklinikum siegenalgia medical termfumadermmadenburgthalys buchenlidiroklumpilatex schriftgrößejacqueline khamaharnröhrenentzündungleistenbruch erkennenthomaslamassebrio inhaleraspen portnetschützenfest neuss 2017personalfachkaufmannaamc msarnatasha stoynofftonea stewartwertstoffhof göppingenmaimarkthalle mannheimparc du reynouvbluvibin in this bih lyricsbricoman massieuxbromo dragonflyätznatronuci kinowelt duisburgagitiertheitwöhlerkurvekernies familienparkrimparer wölfesouhaila andrawesfifty shades of grey 2 ganzer film deutschvier fäuste für ein hallelujalouis querbessylacauga city schoolspotenzrechnungjimmer fredette chinales dieux voyagent toujours incognitotéléprocédureinna lillahi wa inna ilayhi rajioonseedlesblattwanzesway danielle bradberytrauzeugen agla scoumounelev tahorsuffizientgötz kubitschekwerner kreindlschwedischer apfelkuchendefine microaggressionbazarder chansonmarios peruvianhessenwetteralsterschwimmhalleizanami builddetlef bierstedtsylvain pierre durifstaatliches kindergeld tabellesfr play vod illimitéesantikos palladium imax san antoniotopgolf chigwellsam bradford rotoworldstranahan's colorado whiskeyfahrerkarte beantragenballonfinanzierunghotel victory therme erdingricki noel landerhuascar ynoaafjrotc ribbonstreepadfncb bankhellgate osprey camnordiazepammumbo sauce recipearnys costumekelsea ballerini dibsjonathan brandis diedseastreak ferry scheduleverwaltungsfachangestellte gehaltohrenzwickersukkadescheels des moineskalender organizer und zeitplanergland patisserielokführer gehaltcorey seager salarydr drake ramoraykissin cuzzinspolizeiruf 110 ddrazofarbstoffemilz vergrößertmyconidnctc corinthgrippeschutzimpfung 2017ramante edanthottamprimark standortecapitol ebingengus van sant's last daysswiffer wet jet batteriesqless loginhenry gamble's birthday partymega cgr torcytejon outlets storessuroosh alvigregory porter kopfverletzunggamescom 2017 datumtax1099schloss hülchrathviotrenhawaiian falls mansfieldla guenon le singe et la noixvolksbank dransfeldel cariso parkarbslgaston's sidekickla hipocondriacazoo fitilieuhsrm compassgeostorm streaming vfand9635la 9ème vie de louis draxservice host superfetchmonchong fishrmv wochenkartepaulina gerzoneveryman cinema chelmsfordstéfi celmamotumbomalpighiennehieber lindberglwrc reprausweisapp2earsketchinterpreter les revesbusfahrplan münstervolksbank st wendelintellisourcepuanani cravalhodamien thevenotpanais goutkamikoto knivesblitzrechnerobtunded definitioncefazolinemanchester airport arrivals t3babylottadöllnseeschmetterlingsblütlerchris ciaffascott zolak twitterwww majury govtheresa underberglycamobile service clienthenrikh mkhpinsentryvolksbank spelleadmiral kusnezowpolizeischüler pornofinanzamt bochum südgreta van susteren scientologyhanni münzerchiara ohovendarnall army medical centerthicciesklein's belmarapollo kino altenaengineer gobyumfragewerte afdhyak sno-parkmétaphysique defwpjhle grand vefourles tribulations d un petit zèbremotorschubkarreguillain barre syndrome flu shottaxifahrt berechnenaccuweather duluth mnkennzeichen reservieren berlinseelenfarben geburtstagangelschein nrwirrland kevelaervitalkapazitätswchs linksvogavecmoijessie misskelleyriddick überleben ist seine racheamc metreonkeesh foodsparkasse wolfratshausenlungenrissbetadine jaunesonhir 3tulus lotrekdidier benureauenergienetz mittejackie treehornzimovanemineralbäder stuttgartfördeland thermemeisterturm hofheimsargento recall 2017bakuto iron fisternie anastosspk oprdragonball super prosieben maxxhootspamerkmale einer kurzgeschichtedekalb inmate lookupralph dommermuthartère vésicale inférieurechiemsee radwegbremsweg berechnennoragami saison 2 episode 1 vostfrhe mele no lilo lyricsmichael zazounvolksbank esensachillessehnenrupturjean claude deretschleierfahndungpostpaket preisesarcastaballmulesoft ipoteflarotaskworldsia tänzerinzevia colaanuttara yogabanksouthernspielscheune unterkirnachjörg wontorragartenschaupark rietbergmarineschule mürwikusmagbacksodasonnenröschengaleria kaufhof alexanderplatzbettwanzenbissemonnaie scripturalefinanzamt wolfenbüttelwohlriechende pflanzecleocxantener südseedebeka bkkeliminatoire coupe du monde 2018 zone afriquephrenologiealgee smith wikiagent pleakleynafris kölnblausteinseemarijuana's positive health effectstiphaine auzierecortrosynandre soukhamthathareal böhlercarole radziwill net worthvorfahrtsregelnwinzermesserjessy travaglinicherubimoncredit agricole charente maritime deux sevresperly'swindelpilzmédiatrice d un segmentetud insa toulouseleclerc incarvillebanco francès netkaileigh brandtgang des postichessimon böerwltw stockbridgett casteenpalatin mainzarbeitstage 2017 niedersachsennoelene edwardssukitte ii na yo 01 vostfrartv watch franceinverssuche telefonkarpaltunnelsyndrom schieneweilandsresultat primaire socialistehirnschwellungbsi grundschutzjohn maynard balladesihk hagenvisseuse devisseuse sans filnatalie sideserferbausschlagunganthony jeselnik thoughts and prayersargent colloidal dangergänseartenfortecortinarubixs portalterrierartenpickering's ginentenmann's bakery outletpalette of king narmerpr0gramm nsfwdoppelter windsorknotenaphasie de brocagilbert rozon incroyable talentdr endrisstollwut impfstoffnerodia erythrogastersterilet hormonalryder evan russawpatientenverfügung vordruck 2016hyperthymesiarentabilitätsrechnungmarcelo bechlerleigh bonielloshendish manortodd chrisley net worthcristina greeven cuomolea dellecavesurviving escobar alias jjsconto lübeckcoco johnsen bill maherraimondo'spaytexastollmdr streikaschbacher hofgewoba bremenpotenzrechnungpaupière qui trembleastereognosiswhat does ttys meanepithelgewebenachhaltigkeitsdreiecksportklinik stuttgartynn rochester nychevrefeuille arbustifsuleiman ali nashnushelectric alina baraz lyricspeter fox stadtaffesinupret tropfenangelos bangor maineherbstscharniersentri cardfgcu women's basketballkhadijah farrakhanaccesscorrections comenergie cinetiquedominomailisigny sainte meretanzprojekt münchenpiege a frelondino babersspanischer mandelkuchensing synchronsprecher deutschspdf periodic tablezsa zsa gabor totthaikatzehoward wasdinrhum arrangé bananeglueksherdier evolutionrémy pflimliniberger tropfsteinhöhleaaren simpsontakis nitroumsatzsteuer anwendungserlassarbeitnehmerkammer bremenjisca kalvandawertstoffhof chemnitzostseeklinik kühlungsbornglace amorinofabianne theresethe sinner petra hammesfahr endingelie cestercourtney dauwalterelodie marteletknie schleimbeutelentzündungkzv berlinsigg flaschensirukumabtrousselinprocrastiner définitiongrille aggirschwannomedooniesartus comedienkatie pavlich instagram184i stgbabwasserverordnungerdnusspflanzethe axeman of new orleansfreiluftkino kreuzbergceporauf der anderen seite ist das gras viel grüner filmsrvhsvue printworkshühnersuppe klassischgertrude hawk chocolatesplaymobillandhotel königshof bonnaci lateinmaigret tend un piègesportarena stuttgarttamolitch poolbon iver setlistamedeosapostolisches glaubensbekenntnisbaobab fruchthühnervogelhalteverbotsschildfiddlers creek naplestransatplanthewayoftheninja orghelios klinik schwerinpallottinerenneigement cauteretsphotokeeper emailgeorge kosturosinfiniti q56kardinalzahlkinderwelt recklinghausenpseudogynecomastiabaumschutzverordnungkieler sprottenorhpblackalicious alphabet aerobics lyricsdoreen lioydän bettenlageroakley football visortuckerman's ravinemvv ringevb südheideweinender smileysamsic propretéd131 orglame_enc dllfabian gieferbeihilfe shmeniskusrissgroßer tümmlerjul feat kalash criminelthree rivers regattadefine ingratiatingwebcam el medanokettenregel ableitungwww driveert comthesw1tcherhida scan gallbladderlynn yaeger voguejournaliste nadia daamraul davalos aceethnozentrismuswachbataillonbike discount bonngroßer tümmlertwintec euro 4 auf euro 6perrlarby's milkshakesindustriemuseum chemnitzcj tamborninolliana birdvincent lindon compagneantones houstonwhen does fomantis evolveaamc msarcx255waba juicemastubieren gesundcusp of carabellitriberg wasserfallarbalete a poulietaubensteinhausmeisengeige nürnberganzeiger für harlingerent60angelina kirsch gewichtstiernackenkommandorealschule bad staffelsteinverkehrstote deutschland 2016rolex wanduhrmyasthenic crisismagendrehung hundamibiaseohrspeicheldrüseflomencolumbo cries wolfintrauterinpessararsconnectsmarquee cinemas wythevillesuper u pouilley les vigneslawyersgunsmoneykassler zubereiteninfaustraben trans european germany gmbhärmelloser umhangmatti schmidt schallerstockdale paradoxalphago ke jieförderschulklassenfahrtbidnappermakroangiopathiemokenstefchateau rikxvolksbank neuenkirchen vördenwetter ralswiekent martiniere duchereperforeusesébaste poissonyumika hayashigry molværscarlet badisanjappar milpitasbah mitzvahfellbacher zeitungandrea jürgens kranksmashing pumpkins landslide1040ez definitionmethode mezierescientology disconnectionjeremy guscottrunzheimerkreischer mansionortho micronorokertalsperresoleal veinschneidermansintersektionalitätcrowdstreetgiant shipwormyouppshampoing timoteiweatherscanryan gosling goldene kameracostco farnboroughmarienkrankenhaus ludwigshafenh market aulnay sous boismehlmottencceafsambazon acai packsklosterbuchbaumstachlernila ermeytuifly flugplanchronische nasennebenhöhlenentzündungwww.bayareafastrak.orgnachtsichtgerät jagdvaleria kurnushkinagene snitskyclub med cargesetumacenje snovarealschule bad staffelsteinsauce charcutierespamilton ticketsholmes place potsdamer platzhcfcdpastor jeremiah steepekunfallkasse hessenvonte sweetantiépileptiquesarasota evacuation zonesatherom bilderdinopark münchehagenpseudopod definitionboxbescanguard for androidpima county jail inmate lookupnikolaus blomedoreah game of thronescochin huhnanschnallpflichtconjunctive adverbssecurimutcinemark moosic pasigg flaschenteamseerpoptropica arabian nightsumrechnung zloty europhakomatosispascal cherkihale bopp comet cultcelebration cinema lansingtim gurnerepisches theatercinema le pian medocbreuninger erfurtanictericraul krauthausendichtefunktionjlcollinsnhpeterpopoff free wateralamo drafthouse winchesterivena hessentasha taystee jeffersonabertay oasislowes rockingham ncnierenschmerzen rechtsraif husiclieserpfadbriefporto auslandcpceaackerunkrautvbnienburgwaverly hills sanitariumalamo drafthouse cinema chandlerfutschikatogaumont beaugrenelledelimar veraindra gerdeskaliumiodidtilidin tablettentrillrblepharospasmushotels near lackland afbaltneihauser feierwehrkapelln 2017contine bébéhonigpomelowindschattenseitejane elizabeth ebsworth orielfähre rotterdam hullisle of capri boonvillepenciviresc 2017 levinabouncing bear botanicalsmadame delphine lalauriemychel thompsonsaccadic maskingbg klinik ludwigshafenmcnally sagalkellogg's boycottlaurent maistret originejeremie laheurtekulturarena jenapostino lafayettenasenwärmercinema center williamsport103rd rose bowl game january 2nicholas biwottrexburg standard journalweiberwirtschaftfatmire alushisamurai jack scaramouchesoziodemographischdirndl schleife linkscoffiestcyberplus franche comtéjeren kendallankeney middle schoolpanabasohz kennzeichenyuri lipskisefaradeegerie diorallman brothers soulshineherve ghesquièretetracoqgianna ranaudohaltbarkeit gekochte eierniko hulsizerelsa lunghini luigi krönerpflegediagnosenveitshöchheim fasching 2017tierheim rastattstillhütchensidd finchfete des vendanges montmartrebethesda krankenhaus wuppertall épopée de gilgameshebz ravensburgscaptionkori madison federlinetrysoclean comtfl fare findertracy ifeachorboot scootin boogie lyricsbürgeramt frankfurter alleecalciummangel symptomealejandra campoverdina2cr2o7andrea marcoviccila leyenda de la nahualaantwaan randle elpli inguinalkit harington taillesteven yeun net wortheishalle essen west2016 scion tc release series 10.0dunning kruger effektcotorep définitionbite d amarragewarinanco parkpresbyesophaguszemuron98.2 fahrenheit to celsiusbohm headphonesstashcatflammenzeichennele neuhaus reihenfolgeaarp crossword puzzlesralph shorteylendmarkfinancial com applycora saint avoldrebecca siemoneit barumsuite arithmético géométriqueatriumhaus münchenheavytoneshypodermis definitionflabbergasted synonymaustins olathecircleville pumpkin festivalstroud mall cinemakillens pondlouane emera jean pierre peichertder schlussmachercd kaserne cellegut wolfgangshofhamburger halligkurvenlinealncponlinewirkus twinstig notaro louis ckkidiboohenrieke fritzerholungswerkcalcification épauleandreas voßkuhlefillory and furtherbookoo bouncevr bank ehhprele du japonrappeur doumsflipperautomatwww mass lottery comifrit ffxvstethacanthusshekhan video liveglykämischer indexle phare tournefeuillediphallic dudesparkasse gf wobfremdwortteil viermouclade de moulesomelly instagramharbard vikingsbehnevispatrick kaluparezeptivnalgene splash guardmaseltovthuziosteven kynmanmt greylock hikingtchibo cafissimo entkalkendevante maysfetter arschraul mondesi jrzahnklinik bonnlaniertechfonjeptitisee schwimmbadserwaystechnokratsparda leuchtfeuerstana katićsaugwurmdebeka bausparkassepascale boistardbeamtenberufejean yves lafesstrimaran maciffüsilierenparagon odyssey 15 imax theaterbenzinpreise tschechienm&m dr philjason newsted net worthfwu meaningflorian silbereisen schwulebv ab vca iggkatie layne quackenbushjudith rosmairtmmk portalfinanzamt plauenhebephrene schizophreniekrikorian theater monroviapost online frankierungständegesellschaftlouriza troncofreilinger seejair jurrjensgametenurlaubskontor norderneyochsner wärmepumpenabrollumfangrechnermcldazkulturlotse850c zpodamons restaurantscombrotoxinfaisan vénéréurgence dermatologique parishtw aalenbetabel en inglesahorn seehotel templinnovum andernachbuzzr casinoabinote berechnenrossknecht ludwigsburghow to breed a shugabushwelk resort caboalessioskmt drake lyricscenter parc poitiermcdermontliana brackettbenzinsorteninfraserv knapsackblutreizkerprobe bahncardandy lubitzwilliam whitaker's wordspassivlegitimationgraziellasinfolanka newsluthna plocusnovaposteffilierscherehippo birdie two ewesvogelpark heiligenkirchenviactiv krankenkassemeticecaddo correctional centerteppichstripperbankschließfachpolyposis nasilynette nusbacherflirtomaticnewtonsche gesetzemarilee fiebigtragos amargos lyricsusna intranetmonte mare rengsdorflinteau betonkriebelmücke biss bilderpall mall blauaeroglisseurmenards north platte nebraskaulrike guerotsissi naissance d une impératricejaquasmega cgr villeneuve les beziersspätzlemehlcharlottenklinik stuttgartklingeltöne filmmusiknordklinikum nürnbergmonevatorisigny sainte mereannabrevetbifle bruno marsmatthew maccaullarighi bianchibrandzeichen pferddave hlubekslows bbq pontiacrysummr wonderfulsetre ensamsodastream zylinder tauschenlowes livingston txdroge krokodilsmmhsmujtahiddphilippe de dieuleveultmittagsruhe bayernpylorusstenosepaul kemsley net worthcervical radiculopathy icd 10jry praysubluxated ribkirchensteuersatzautophagiachristiane leuchtmanncrabe de cocotiertzanck smearosteitearlo loguevr genobankalisar ailabounitintenklexeverbank cd ratesphobos monolithwebmail 1and1 comlipohypertrophybredin pratopechancanoughmolkenerzeugnismoskau mulezuckermessgerätfrank elstner augemenorrhagieprämienzuschlag kfz versicherungbrohltalbahnlkq memphisjehovah rapha meaningmpemba effekthomesense framinghamcredit agricole touraine poitoukerzendochtpascal soriotbierbankgarniturhenssler tischt aufmoule marinière à la crèmefootprints flatbushgeraseneslöwenzahnhoniggänsefüßchenpathé la valettejean christophe campan photoschäl sickrony abovitzlindentheater frecheneisenhower prinzipcarly matroshuma schwabachmanobjominwebcam prat peyrotamasonkaruger p345idt oligo analyzerrené ruellokissing bug bite marktatort söhne und vätermarcy harriellmelin tregwyntchloë agnewmick knaufftaurus st12onstmettinger bankvolksbank donau neckartonneau des danaidesmike dubke white house communications directorensisaroch diagleaurelien barraurt1 nordschwabenerzählverhaltennestico'shair follicle drug test infrequent userfordney mccumber tariffwalsenburg co weatherloralee czuchnacinestar kristallpalastannie dookhanzeilgalerieicloud speicher volllnpcacystoscopy cpt coderecette palourdefeuerstättenschausachwertrichtliniehelios schwelmalyoum7sch deo favente telechargerlhermitte's signsuncadia golfudai husseinwooly boogergyrasehemmerunsullied castrationebling librarybodyvoxjean sébastien ferjoufer seriquerichard sterbansoundation studiometrobus stltaryll jacksonapparitions marialesaphte gencivegroupe sanguin owas ist pansexuellsven kuntzejohn lewis cribbs causewaytelekom mediencenterschiffbarer kanal in hamburgbrutopiawelk resort branson moyoshis wooly worldolis wilde weltstreptokokken ansteckendaligatueurfederkonstante berechnencaarudkfr codescapitol montabaurteerpapperoller alzeyhatchamolerepevax vaccineric devendorfjason's deli tulsacarsten maschmeyer vermögenlawinenlagebericht tirolksb frankenthalsternberg's triarchic theory of intelligencegroßes eszettmicah zenkofluenz spanishsegond fracturesomcoberangere kriefpantherchamäleonludiclubgdc inmate lookupfer seriquesyncbackprodooky chase new orleansvoba allgäu westneuerkerodevexierbildkhatira rafiqzadaaquarium croisicdiosmectitefranklin bällelandesamt für besoldung nrweolienne verticalecatatonieujsfroman abramowitschfallen engelsnachtecole pivautthomas daffronniemölcrowfall release dategrunderwerbsteuer baden württemberg 2017depo clinovirmainuferfestwildgatter hildesheimsinje irslingerricky anne loew beerquiche lorraine pate feuilleteevincent miclet wikipediawesley iwundukonditionalsatzramzi khirounhenning venskesoxxsbibo sesamstraßemoxhull hallneopressepalindrome exempleotrivin nasenspraydolosivecalvary church grand rapidsimethweather madisonville tnbsplinkcoracoclavicular ligamentgeant casino celleneuvevermicious knidbiggie coogi sweaterecobee3 vs ecobee4jacque mesrineweltrangliste dartgdradiorapper omelly shotmycochisetemariljedediah bila fianceamc theaters woodland hillsexpendables unité spécialechlamydien symptome mannerdkabel 5x1 5herzstechenjagdzeiten bayernkirby heybornegms handewittalyoum7ingo insterburgmetropcs byodrayk andersnev schulman net worthhurtigruten fahrplankleefstra syndromenextbook ares 8atelera rollturn2usumschuldungskreditgamatatsudieselpreis österreichbricktops atlantaaccn channelrotella t6 5w40blindbackenbärenartenktufsdlasd inmate visitohio turnpike tollsmarc edouard nabeollocardmilinfouscdenganesh temple flushingsayeed shahidisnapchat sanduhrtcc campusesroseola toddlerpatrick préjeankahnbeinbruchzusammengesetzter dreisatzwww gpam frkaiserpassage wormslotemax eye dropspreston palmeiroklimatabelle kubavue croydon grantsbacilles de doderleingenos cheesesteakmeechum house of cards311b bgbus craftmaster water heatermonschischicharlestowne mallcarrs wasillaoedeme papillairepat obriens new orleansspuckpalmethega hildesheimtroegs nugget nectarcolcrys 0.6 mgboogie tillmonlandesamt für finanzen würzburgc4yourself loginshilo inn newport oregonweather 98225mcdltfalminadynel lanesowiportmike mayock mock draftgina shkedasynthula warframenaturwissenschaft kreuzworträtselrobber barons or captains of industryhymne ecossaiscvo vertretungsplandeschawüpogey baitsoundation studiodomenicoslovescout24 kontakttchoin kaarisdiba tagesgeldakanthosebökelbergrilotselgros braunschweigechinodermebilanzen einsehengelsosomo's pizzaschloss blutenburgroxtrakel tec sub 2000 gen 2rectivrobin christensen roussimofftrollsticesecma f16nebiloxaxereal promegan fliehraltmark zeitung stendalaes maintalprg greizvoba bruhrainfreies wort bad salzungenxfinity streampixparole mamacita ninhostachus passagenvimovo 500 20mgscherbengerichtrafael neugartpacific surfliner stopsderielle bernardsofiane mon ptit loupbachelorette 2017 wer ist rausgenommutationgenregulation bei eukaryotenkonstanz seenachtsfestcromalinohg monheimtafelspitz mit meerrettichsoßesebonack golf clubhenny reentsritter sport waldenbucheisbrecher sturmfahrtperipheres nervensystemsathamanam bhavathiemagine theater rochestermanchester arndale opening timesalexandros pinneberglignes seyeshometownstationsفتشوبcallawassie islandausteritätare chiggers contagiousabeille charpentièreseahawks fake puntzamdorfluzides träumenspielstadt wangerlandwellenbad bad zwischenahnursula karusseitrumpsteak zubereitensuperior canal dehiscencetonneau des danaidesspargelhof klaistowerste kanalschwimmerinnestor the long eared christmas donkeyalico wacoheckenbraunellesara reeveleyadverbialsätzeanne aymone giscard d estaingikk paderbornjollibee jacksonville flashley leisingersmuin balletpiafabecbbs 1 northeimstielwarzen selbst entfernentomi lahren wikigetrennt und zusammenschreibungleyna nguyenoxenfree endingslandratsamt ffbgreat meadow correctional facilityharlekinweidefunkalphabetoak marr rec centerzylindervolumenpdf24 chipsparkasse bersenbrückrockstore montpellierlefa visionnaireflacc pain scaletamberla perrysunderland illuminationsmikie sherrillbuckley's cough syrupschmuckmuseum pforzheimschamlippen verkleinernbilirubinuriamarion marechal sofianeepitrochlear nodesnikolai gorokhovkurzhaardackelsächliches substantivuwbccombat quarteronlisabeth shatnerneopresseweizentortillastephanie cozart burtonraiffeisenbank schwandorfspicetvstoreopen office seitenzahlen ab seite 3kibbitzaulendorf thermechesterkäsetelepoint oldenburgfructoseintoleranz tabellehallermann streiff syndromeanticorps anti hbssurkhab birdmometasonfuroatinzuchttvwerdnig hoffmanoldchellaerdwespenbmvr nicesiohvaughn funches agevodafone guthaben abfragenraiffeisenbank regenstaufdülmen vermisster arztbrooke ligertwoodherthaseenicolas dhuicqecampus bonnscaphismgvsu bookstorevolksbank kinzigtaldoes aldi take ebtneuenhainer seechilantroarformoterolviagogo kontaktelitch gardens ticketsgaumont beaugrenelledoloposterinebananenweizenvapiano nycpcl5 molecular geometrynorinco mak 90schwedentablettenboundary mill colnebitumenanstrichelle king exs and ohsdeces henri emmanuelliimanol landetachuck mawhinneycutco knives reviewsgunnison rtakreuzfahrtschiffe warnemündeorthogonale matrixwtamu buff portalstandesamt altonazylindervolumenhipposandalesnombrilisteischtar torporotonsteinebatonnierasa soltan rahmatihyoscyamine 0.125 mgtalgpickelenchroma colorblind glassesbfd 2017 lineupolekranonfrakturanabiobriefporto auslandasm3 navydwd regenradarangela mcanultybombe gbu 43lebauer parkmanau la tribu de danatregaye fraserreglage derailleur arrieredarkfall rise of agoneisenreiche lebensmittelpombärenmotel 6 mammoth lakestuhsd orgcourage fuyonshanseboot 2017dysgenicokely dokelysocieter generalla fistinierekritischer rationalismusprotyswcsh6 weatherreese's puffs rapkaaris tchoin parolekutamibergmannstrost hallenilusi nissankadas unsichtbare visierinfoscore forderungsmanagementmonadnock community hospitalauziere andre louisbegich middle schoolischämischkartoffelschälmaschinerecette soccaпьфolympus las colinasgriechische götter stammbaumtest de grifforlisa duruptbahadouriannatasha stoynoffsistine sabella jameslycée louis lachenalallahu akbar übersetzungsista souljahmarc ladreit de lacharrièredealerpathneostigminelisabeth anne carellhochrechnung niederlandemolly qerim hotconnect kernhigh orgtvidsslivovicjalynne dantzscherrmcadngcuamöbeumreifungsgerätdoreen dowdalljamar jakesweihnachtspräsentebingo gubelmannfumadermtengxun tvnetblazrcinépolis polk county imaxsuzie crabgrassvogelsburg volkachtori jankoskaflughafen nürnberg abflugwatterottdornröschen syndromalex woytkiwopen sankoréexplorado duisburgbattenberg kuchenpensees by caromutterschutzgeldnicky d's coney islandalan wilziglösung zauberwürfelerafpdetour mortelmilon de crotonebakemonogatari 01 vostfrgallensteine auflösenlymphknoten leistekaynette gerngeneral bigearddimethylmercurylampistejaxon wyatt cutlerthisisexeteroperation tempererpolenmarkt swinemündesultanolkévin monnet paquetautohof a7sydel curry agevonovia bremenwdr2 verkehrintegon national insurancediiodemicki veltonweihnachtssockenregime naturhousewww cabanacares comgyalchester drake lyricssherin mathews cause of deathserafinosfotofix berlinmaester luwinairbus safran launchersstatewidelistharzer verkehrsbetriebekartbahn bispingenkrisenvorsorgelistepiemontaisedys prefixhandinhand2017bierbraukursbundesurlaubsgesetz 2017jbs pinnebergthe grand tree osrsmichael mosbergskyzophréniebrief richtig adressierencuirassé potemkinehidrocystoma6lack prblms lyricsstig abellstarbucks doubleshot espresso caffeinecarmike rewardsboxenstop tübingenlegoland grapevine txculvers floridacervicarthrosealexander pichushkinnmlotterydampferfahrt dresdenazgfd portalrob refsnyderdegressive abschreibungschilddrüsenknotenkcumbpiscine butte aux cailleswasserkissenconmebol world cup qualifying standingslinker nebenfluss der donauständegesellschaftlws ostercappelnkevin pannewitzmediatheque selestatkayley gablewetterradar leipzighypercapniestammzellspendedecathlon bessoncourthock a loogiegtalogo comspeedport 921vconcert les vieilles canaillesbellavitano cheesetibarg centermedialexpatrick préjeanyahooliganszwinker smileytischtennis weltranglisterevellings definitionraiba rupertiwinkelkogt obituariestrouspinettewhat does wagwan meanneuralrohrdefektfresiensteueridentifikationsnummer wosoazig quemenerteresa weißbachboot der malaienbinome de newtonmimi mathy morteblutgruppenvererbungsauerstoffsättigung messengruppenpuzzlemaitre gims sapé comme jamaisrubaliseschilddrüsenentzündungkawela baymatthieu croissandeauherzsportgruppepropicumlumahai beachcorframsschillerlockeasselineau sondageregine deforgesitalienisches konsulat kölnmédulloblastomeshifman mattresswatco danish oiljennifer stano divorcegcrtamacron gallet en couplepresitrackmetaparadigm of nursingmlmv2ll aamtrak northeast regional stopsjochbeinbruchphossy jawmalaysia pargo kidsderek delgaudiosparkasse schongaubadlantic ahrensburgsimilau lyricshirnaneurysmachnopsbruce lee todesursachepappys smokehousechisos mountain lodgeleser trelatfltplanwahlomat nrw wahl 2017ihs enerdeqkqrczwerchfellherniewählscheibentelefonjüdische schläfenlockencanalith repositioning maneuversvalentinos buffetbeasto blancogapdscinavia message code 3letanias del santo rosarioautohaus thiemeskalpierendetnews lionshowies hockey tapegopher winnie the poohwww defensetravel dod mil passportcourage fuyonswesthaven at viningsparadies lagardereglycolaxremy ma plata o plomoplanche de ouijadavid grutmanharkins theater okcedmodo hacktandridge leaguegesamtschule duisburg südla grande muraille streaming vf hdwetransfer gratuitjul mon tiek ti amocyclassics 2017 streckeassaad bouablotlinxschultornisterdmacc edudifferineflessabankbgovschützenfest biberachmirri maz duurmadisyn shipman agenovaminsulfon lichtenstein 500mgapollonia von wiedebach schulehyperthyroïdie symptomestdcj employmentzacahuilmirjam puchnerchaminadourthe trails at wolf pen creekandrea ballschuh jem atailändervorwahl österreichinvilidmon ptit loup sofianerosinenstutenurkontinentdittsche schildkrötekingsport times news e editioncanthal tiltmanti pageanttillandsien kaufenbahngeschwindigkeitzwift workoutsvogaleneaquagenic urticarialikörsortetrotzkismusfatih cevikkolluschwarzenbachtalsperreksk waiblingenanévrisme aorte abdominalemorbus pompegunnar heinsohngeorgia tech omscsdennitclaude hagègeextranet ynovlebensmittelunverträglichkeit testfeatherless owlmvg netzplanteletubbies skippinglodash docshessesche normalformaircaraibeatypische lungenentzündungkleinmarkthalledonshea hopkins agecolonial beach dragwaypaycomonline comcongoïdemettis metzmoodle 2 uni dueegyptian ratscrewmarly gomont filment cransachoroscope elizabeth teissiercorneal tattooingbeck's triaduccelloshofer filmtageufa filmpassage osnabrückaok familienversicherungjulia samoilowalahmer eselvoba glmgymnasiallehrer gehaltwww goodmanmfg comsepura share pricekino weisshausromy weltmanstreets of tanasbournemister dardygms mavsmanoir hoveylac de matemalegehaltstabelle tvödralph dommermuthmarokko auswärtiges amtjetstream federal credit unionequinox chestnut hillroscoes anaheimg20 hamburg sicherheitszonedobutrexmeningeosis carcinomatosabinnys chicagopinçon charlotjqh arenat411 ferméfonzy streamingutrgv mapmaladie parodontalephil's bbq santeehaarbalgmilbenkseniya beryazinavr bank landsbergwaschsodamachinery's handbook pdfneurinomwhat is a snozzberryautokorrelationfort bliss pxein ausgekochtes schlitzohrmitternachtsformelstenose du pylorerhododendronpark bremenosteophytosischibro proscargattin des ägirtaubenartensevins wonderlandbasisbibeluwajimaya bellevuepombärentariff of abominationstagesticket vrrdoriis portalbouleau pleureur2a10bc fire extinguisherbagnol sur cezechichagof island alaskaaaren simpsonhirekeepkris tanto parontoaiyana stanley joneslotojatechsoup loginpumpkin chunkin 2017chartroose caboosecancel justfabfox berkshire wyomissing paladd drummond brother diedrobotrippingzkm filmpalastard mediathek charitedachser trackingasterix bei den olympischen spielennasdaq ttwomount wataticcampus virtuel kedgebrompheniramine pseudoephedrine dm syrup higheye stye contagiousdirectvelo resultatnspe code of ethicschiemsee schifffahrtpudibonderiehontoon islandholzdeppeaudie murphy biostricklands ice creamlogic africaryanquarterworlda13 besoldungboxnation schedulearnaud dassierubiquitätettelsbergkekswichsenwiesenrautemelanie chartoffthomas häßler angela hasslerkussmaul respirationsdr michael salzhauerscabioralpnc popmoneythylakoid definitionheidepark soltau übernachtungfack ju göhte 3 kinostartnakatomi plaza 1988ocn lewis structureattentat cambrilsciclavia 2017caitlin's wayschießerei marburgle petit dinosaure et la vallée des merveillesübermäßig überzogensolveig anspachwm fahrzeugteilesommeranfang 2017 kalendarischtruffaut carquefouswartswood state parkcamp manitowishchylomikronentorhaus möhneseevasopressinewendy's homestyle chicken sandwichmein eprimodoverfcuspinalstenosebloglaureltolpuddle martyrsabdelghani merahheizöl tecsonfilzputzeteulexxl mann mobiliaboccia kugelnmee kroberweitertes polizeiliches führungszeugnissarain boylanralph sarchiesaddle thrombusnew caney isd jobsheetch conducteurseralagoanzeichen schilddrüsenunterfunktiongawsworth hallcinéma pathé beaugrenellela bourbansaisjohn engeman theaterarkadiy abramovichkinderhospital osnabrückmira ricardeluta kargeltriopikeurfrischeparadies stuttgartzyanidmuleshoe tx weathermarburg ärzte erschossenwodurch erhöht sich der kraftstoffverbrauch ihres pkwentführung landshutickey shufflewhag tvamoxicilline anginefirstbankprcolombey les deux eglises tombe de gaullethinkorswim paper moneylindauer hüttelohnsteuerklasse 6konzentrationstestdie götter müssen verrückt seinprestoexpertsiowa lottery pick 3splatoon 2 global testfirerougeur sur le glandcatholics vs convicts t shirthagen von tronjelewy body demenzrügenparkchat mencouneleathernecks mckhs dortmundrubrospinal tractregal pioneer place stadium 6micmathsgrundwasserpumpedkb geldautomatenaccidentogènesilo saarbrückenkassler im blätterteigrhonda kubiakraststätten a8mulignankathryn bolkovacclaudia lennearjustine ruszczykrehasport nrwcinema ugc rosnycristina greeven cuomospannenlanger hanseldisruptif définitionarmans geheimniskomedonenheberelbrouzgtpaladdison russell melisa reidyhvv fahrkartenbeamtenbeleidigungtonopah nv hotelsanacronismfortius clinictum e yummiesannie dookhanrecette sauce bearnaisehippogriffebpalcsmartrip cardagatha christie dix petit négresweeride co piloteccie denverdakstats naia baseballnever stop safetysuit lyricsmarten lacinychlorate de soudetheatre de la michodierefreibergseedelzepichjoco aimsgarett bolles storynorovirus meldepflichtkopfmassagegerätspielscheune burhavemeteo hambourgreederei hiddenseecarvins covelagerungsschwindeladnexeverkehrspsychologeotto duborggh comings and goingssapphire masdwitzelsuchtnuidis vulkomshp arrestwasserdostplakosthatskannadanasenmuschelhyperplasiefiedler's contingency modelwie lange überlebt spermabloomingdales old orchardplésiosaurewie isst man kakinervöse republikhof's hutgidafphantasialand wintertraumhöhensonnecayla puppestefanie kloß silbermond schwangermangloutoninterimsprothesekindergeldauszahlung 2016milo yiannopoulos csuforbenineprincess ahmanetcorpuncattle decaph&p medical abbreviationdc2togleroy merlin chateaurouxtobuscus adventures wizard gamebois de paioliveriesenrattewilliam leymergie salairetammi menendez daughterholzkäferaccuweather wilmington ncahmosulf birnezwergfellbruchpiquete de chinchela valse lente des tortuesfordyce drüsenserbu super shortyxleticstompkins county spcaverkehrsmeldungen a9samir al hajibconocer preteritetrowalisierenturboriderauktorialer erzählerbaraque a fritegeorgianne walkennina ansaroffradioaktives elementspotlight nickelodeon schauspielerunfall a9 geisterfahrerfaltentintlingektoplasmacalifornia's 48th congressional districtplatzhirsch bremenbuncombe gismenorrhagiefrank meeinkrokudenashi majutsu koushi to akashic records 12 vostfrchristophsbad göppingennadir dendounefließdiagrammpreußenpark berlinascabioldellin betances heightnoah centineo ageaya nakamura oumou sangareliability lorde chordsspurpunkteguido kanztranskriptionsfaktorentara gilesbiepedro sevceccerteuropelums pond state parksymptome hörsturzinglewood park cemeteryrsi harmonie mutuellecinemark moosickennzeichen mykmyxer ringtonesebstorfer weltkartepredecessor antonymjoint compound vs spackleorterer getränkemarktgeorgismwww nylottery govmöbel hardeck bramschevorwahl 0225moritz zielkeles émotifs anonymesdominique caprarowodurch lässt sich kraftstoff einsparenmansplaining examplessolawibrandlbrackekrumpesjessi zazutobinator twitterzzyzx roadmalwarebytes chameleondeutscher inkasso diensttfl gov uk redroutespuretalkmarc rissmannffhb mobilegymkatabrian firkusatlatl definitionweather holderness nhtuhh mensawalmart palmhurstkvg kielschediaphiliabilly bibbitpzn wieslochhypochromiehegau gymnasiumpavloviennorflex 100mgchantelivredelorenzo's robbinsvillemarther luther kingdoug tennapelelias toufexisusna intranetsibyllenbaditslearning web collegebridgecrest numbertierchenweltpartikularismusfetes des lumieres lyonlumbalbereichmartha plimpton gooniescalu kosmetikcreedmoor psychiatric centerglücksbärchenholger waldenbergergameworks schaumburggermany's next topmodel luisa hartemathrombektomieag13 battery equivalentcrenarchaeotakurzer sinnspruchmecklenburger seenrundetang freres lognessporting life vidiprintergeostorm rotten tomatoeslbi fishing reportkokerei hansaia511aselletim bendzko keine maschinehistiocytofibromesuptrassurkhab birdkniearthroskopieunu elektrorollerschauburg vechtarheinwiesenlagercicret armband6annonce mulhousedocteur mabouldagwoods menuschweinerassenlake chesdinpipex webmailrickshank redemptiontunneleffektstadt in mittelitaliensnapping scapula syndromeschilddrüse vergrößerttruddi chasetrevor matichtourbe blondetoilettenbeckenxxl lutz braunschweigbalver höhlelebensweltorientierungaboreakukident haftpulverdaily oklahoman obituariesbraums wichita ksmvv tageskarteinsertionstendopathiegenerativity vs stagnationboulderwelt regensburgmarie denigot agejochen bendelchoux de bruxellel imaginarium du docteur parnassuspousse rapieregrüneburgparkhyazintharaggt berechnensnuipp 92letters from rifkapeoplexpresschlorprothixenshōgun novelknieschmerzen innenseitewww myfox8 comwebmail versatelfulminate definitionoceadetechshop chandlerhafenstadt auf kretafutaba confidantjoel olsteen net worthpatrizia aktiemvtimeswhas 11 weathertimestation loginvictoria climbiekindermuseum münchenroutenplaner michelin kostenloscarrelet poissonsportbad an der elsternabeel qureshi funeraldhlpp vaccineualbany mailülzengezeitenland borkummetrolink stltimetacnyssen francoiserauchensteiner landshutmareike arningmöbiusschalcharlotte gacciowiewörtertelefonnummer zurückverfolgenporto standardbriefschwarze sapotemomentversagenhblr schedulevolbeat heaven nor hellhormone anti mulleriennejarry humoristekhlav kalashyamhill county inmate rosterpalina rojinski freund joachimhakeem oluseyicomensuracamp widjiwagandeltadentalmihopcat grand rapidsglucksmann raphaëlwebprotokollvertretungsplan ksfgiz eschbornbachelorette jessica paszkavan saun county parkpralus lyonfickschnitzelebey's landingjan philipp zymnydiablo 3 necromancerabzüge steuerklasse 1darren tulettburgerville menubleiakkumulatorsueño de una tarde dominical en la alameda centralselketalbahnplanete insa lyonvinzenzkrankenhausalamo drafthouse winchestert2c itinérairehypermnésievol au dessus d un nid de coucou streamingzdf mediathek trappedgut heimendahlnationwide arena seating chartmywaldenvalentina lima jarićmyolysisoleptrogaumont carre senartabhängige persönlichkeitsstörungkolibakteriensc6 ratingsilham vuilloudobstgarten habamike horn matt pokorasauerlandsternanemone giscard d estaingyouri kalengaaachener tierparkriverpoint theateritineraire gagnantporschla colemananika poitiercsun oviattcegid lifeleistenherniefrüchte mit kernen oder steinenhcplctexel fährechads2vasc calculatormehringhoftheateramibiaseimguicineworld dettelbachtulus lotrekestevanicoelektrische kinderzahnbürsteeinheitsvektorensba lyonoddschecker general electionjacquouille la fripouillefred dinenagecohesiovpv versicherungagt 2017 finalistssteadfast synonymstephanie amarellur krostitzerautohaus meyer sickteffboxejogi löw schwulwktv news channel 2pönalelagerist gehaltsam bradford rotoworldbupapemma drogunovawww engradepro comheimat krankenkasse bielefeldsehnenscheidenentzündung arm1800junkcenter parcs hauts de bruyèresmarlene kamakawiwoʻolecalorie potimarronferia metallicsspboestadtwerke annabergwario's woodsalexithymietradesmen credit unionréplétionlaitue vireusekreuzbissruby's inn bryce canyonsyanie dalmatdahlmann münsterbumbleberry piehorner's syndrome dogent watteaumegaziplineolympiastadt 2004expeditersonlinetake me out kandidatinnenumrechnung rmb euroxinema usschoology san juankoebner phenomenonjoe jureviciussupercalifragilisticexpialidocious backwards meaningcenit agmain kinzig klinikencamorbihanbbc weather colchesterpapachinosauliʻi cravalhobayrischer wurstsalatchuys austinverbundstudiumlieschgrasfuelman locationsvectren phone numbermagiquest pigeon forgekamaleon masscheitelwinkelperd hapleywolverine weg des kriegersreallonwebmail infomaniakripleys baltimoreshalah patejames kirchickmarderartkiller croc suicidé squadrekonvaleszentsparkasse co lifmarbeck weihnachtsmarktkbtx radarbadr hari vs rico verhoevenepic verborgenes königreichark kaprosuchusgroßcousinzegutfußspurbl2 shift codesgendriftumrechner gewicht187 handzeichenspeiseröhrenentzündungtierheim egelsbachdoliprane suppositoirealimentärgeorgenhofarchitektenkammer bayernechecsemailexodia le mauditmshta exemeltem conantpaulus mankercuisson rosbeefvaccin pneumocoquebombardier hennigsdorflieblingslied shindyablation thyroideroozengaardespk mündenmeander synonymlefax babyhussein khavarichalino sanchez deathleroy merlin merlimontdacia sandero stepway celebrationtschernobyl sarkophagboyars definitionherr von bödefeldwipprollerbifokalbrilleboles de picolatsoapzonefalsches rinderfiletoy gevaltschulte schapenwgv kfz versicherungepaulette sharkenchondromewegmans dewittauchan laxoulängster strom europaselly kedwardpaul vermusechixtape 4waschnüssekymberly kalilfaber renten lottohannah tallierekarl bonhoeffer nervenklinikfähre glückstadt wischhafenzopiclon 7 5dicotylédonerootologygederner seemetra kenoshayiynovajhmi shuttlevivian jovannilanxess arena parkenvereinigte sparkassen weilheimecpi student portalmacys northridgetaichin preyorplodni daniphoque baie de sommezenna planomp242ll amedipole cabestanyabgrenzungsrechnungeuro car parts wembleyschuhgrößen umrechnenparentsdanslesparagesgoogle bilder rückwärtssuchechat mencounepräsidialsystem türkeimorbus behcetbettys diagnose staffel 4grippesymptomewelcome to mooseportgaumont les fauvettesjill sawardkundschafter des friedens streambofimaxschloss wilkinghegenearbymales comdillards macon gaswm magdeburgpassatkreislaufprimanti brothers lancaster