RSS FeedRSS FeedYouTubeYouTubeTwitterTwitterFacebook GroupFacebook Group
You are here: The Platypus Affiliated Society/E Majta ka vdekur! Rroftë e Majta!

E Majta ka vdekur! Rroftë e Majta!

May 5, 2014
by editor

Ndeshtrashat e vetëdijes historike dhe mundësitë për politika shoqërore emancipuese sot: E Majta ka vdekur! Rroftë e Majta!

Chris Cutrone

“Tradita e tĂ« gjitha brezave tĂ« vdekur peshon si njĂ« makth nĂ« trurin e tĂ« gjallĂ«ve.”
-Karl Marks, 18 brymeri i Lui Napolonit (1852).

“Teoricieni qĂ« ndĂ«rhyn nĂ« kundĂ«rshtimet praktike nĂ« ditĂ«t e sotme zbulon nĂ« mĂ«nyre tĂ« rregullt dhe pĂ«r turp tĂ« tij se çfarĂ«do ide qĂ« ai kontribuon janĂ« shprehur shumĂ« kohĂ« mĂ« parë—dhe zakonisht mĂ« mirĂ« herĂ«n e parĂ«.”
-Teodor W. Adorno, “TabutĂ« seksuale dhe ligji sot” (1963).

SIPAS LENINIT kontributi mĂ« i madh i marksistes radikale gjermane Roza Luksemburg (1871-1919) nĂ« luftĂ«n pĂ«r socializĂ«m ishte deklarata se Partia e saj Social-Demokrate e GjermanisĂ« ishte bĂ«rĂ« “kufomĂ« e qelbur” si rezultat i votimit pĂ«r kredi lufte mĂ« 4 gusht 1914. Lenini e shkroi kĂ«tĂ« pĂ«r Luksemburgun nĂ« vitin 1922, nĂ« pĂ«rfundim tĂ« periudhĂ«s sĂ« luftĂ«s, revolucionit, kundĂ«rrevolucionit, dhe reaksionit nĂ« tĂ« cilin Luksemburgu ishte vrarĂ«. Lenini u shpreh se Luksemburgu do tĂ« mbahej nĂ« mend mirĂ« pĂ«r kritikĂ«n e saj tĂ« mprehtĂ« nĂ« njĂ« moment vendimtar tĂ« krizĂ«s nĂ« lĂ«vizje, sĂ« cilĂ«s ajo i ishte kushtuar dhe pĂ«r tĂ« cilĂ«n nĂ« fund e dha jetĂ«n. NĂ« vend tĂ« kĂ«saj, pĂ«r ironi, Luksemburgu kujtohet pĂ«r kritikat e saj tĂ« rralla pĂ«r Leninin dhe bolshevikĂ«t.

Dy mĂ«sime mund tĂ« tĂ«rhiqen nga kjo histori: se e Majta vuan, si rezultat i rrĂ«nojave tĂ« akumuluara tĂ« humbjeve dhe dĂ«shtimeve tĂ« pĂ«suara, nga njĂ« kujtim shumĂ« i pjesshĂ«m dhe i shtrembĂ«ruar i historisĂ« sĂ« vet; dhe se nĂ« momente vendimtare puna mĂ« e mire e sĂ« MajtĂ«s Ă«shtĂ« kritika e vetvetes, e motivuar nga pĂ«rpjekja pĂ«r t’i shpĂ«tuar kĂ«saj historie dhe rezultateve tĂ« saj. NĂ« kohĂ« tĂ« caktuara, kontributi mĂ« i nevojshĂ«m qĂ« mund tĂ« bĂ«jmĂ« Ă«shtĂ« tĂ« deklarojmĂ« se e Majta ka vdekur.

QĂ« kĂ«tej, Platypus bĂ«n proklamatĂ«n, pĂ«r kohĂ«n tonĂ«: “E Majta ka vdekur!—RroftĂ« e Majta!”—Ne e themi kĂ«tĂ« nĂ« mĂ«nyrĂ« qĂ« mundĂ«sia e ardhshme e sĂ« MajtĂ«s tĂ« mund tĂ« jetojĂ«.

Platypus filloi nĂ« dhjetor 2004, si projekt pĂ«r njĂ« revistĂ« ndĂ«rkombĂ«tare tĂ« shkrimeve kritike dhe politikave emancipuese, si vizion i njĂ« grupi bazĂ« studentĂ«sh tĂ« profesorit Moishe Postone tĂ« Universitetit tĂ« Çikagos, i cili ka studiuar dhe ka shkruar mbi teorinĂ« kritike tĂ« Marksit nĂ« Grundrisse dhe nĂ« Kapital qĂ« nga vitet e 60-ta pĂ«r njĂ« pĂ«rfytyrim tĂ« njĂ« shoqĂ«rie postkapitaliste.

Në pranverë të 2006-ës Platypus u zhvillua dhe u shndërrua në një grup leximi të studentëve tanë të interesuar që të mësojnë për teorinë kritike marksiste. Shoqëria e Bashkuar Platypus është një organizatë politike e themeluar kohët e fundit që ka për qëllim të hetojë mundësitë për rindërtimin e së Majtës marksiste pas kolapsit të së Majtës marksiste historike.

Emrin tonĂ« e kemi huazuar nga sqepori, i cili nĂ« momentin e zbulimit tĂ« tij zoologjik kishte vuajtur nga pamundĂ«sia pĂ«r t’u klasifikuar sipas shkencĂ«s mbizotĂ«ruese tĂ« kohĂ«s. Ne mendojmĂ« se njĂ« e MajtĂ« autentike emancipuese sot do tĂ« vuante nga njĂ« problem i ngjashĂ«m i (keq)njohjes, pjesĂ«risht sepse detyrat dhe projektet e emancipimit shoqĂ«ror janĂ« shpĂ«rbĂ«rĂ« dhe kĂ«shtu ekzistojnĂ« pĂ«r ne vetĂ«m nĂ« fragmente dhe copĂ«za.

Ne jemi rritur nga numri fillestar prej afro 12 studentĂ«sh dhe mĂ«suesish nĂ« mbi 30 studentĂ« universitarĂ« dhe tĂ« diplomuar, mĂ«sues, dhe tĂ« tjerĂ« nga komuniteti i Çikagos dhe mĂ« gjerĂ« (pĂ«r shembull, duke zhvilluar anĂ«tarĂ« korrespondues nĂ« Nju-Jork dhe Toronto).

Kemi punuar me grupe tĂ« ndryshme nĂ« tĂ« MajtĂ«n nĂ« Çikago dhe me gjerĂ«, pĂ«r shembull, duke mbajtur njĂ« seminar pĂ«r tĂ« MajtĂ«n irakiane pĂ«r konferencĂ«n e re tĂ« SDS-sĂ« mbi okupimin e Irakut, nĂ« Çikago gjatĂ« shkurtit. NĂ« janar kemi mbajtur serinĂ« e parĂ« tĂ« forumeve publike tĂ« Platypus-it nĂ« Çikago, me temĂ«n e “imperializmit” dhe sĂ« MajtĂ«s, duke pĂ«rfshirĂ« panelistĂ« si Kevin Anderson nga News and Letters (HumanistĂ«t marksistĂ«), Nick Kreitman nga StudentĂ«t pĂ«r ShoqĂ«ri Demokratike, Danny Postel nga OpenDemocracy.net, dhe Adam Turl nga Organizata Socialiste NdĂ«rkombĂ«tare.

Kemi organizuar studimin tonĂ« kritik tĂ« historisĂ« tĂ« sĂ« MajtĂ«s pĂ«r tĂ« ndihmuar ndriçimin e mundĂ«sive shoqĂ«rore emancipuese nĂ« tĂ« tashmen, qĂ« Ă«shtĂ« e tashme e pĂ«rcaktuar nga njĂ« histori e humbjeve dhe dĂ«shtimit tĂ« sĂ« MajtĂ«s. Si kĂ«rkues tĂ« njĂ« trashĂ«gimie tejet problematike nga e cila jemi tĂ« ndarĂ« me njĂ« distance tĂ« caktuar historike, ne jemi tĂ« pĂ«rkushtuar qĂ« t’i afrohemi historisĂ« sĂ« mendimit dhe veprimit nĂ« tĂ« MajtĂ«n nga e cila duhet tĂ« mĂ«sojmĂ« qĂ«llimisht nĂ« mĂ«nyrĂ« jodogmatike, duke mos marrĂ« asgjĂ« si tĂ« dhĂ«nĂ«.

Pse Marksi? Pse tani? Ne mendojmĂ« qĂ« mendimi i Marksit Ă«shtĂ« pika qendrore dhe qendra nervore kyç pĂ«r kritikĂ« fundamentale tĂ« botes moderne nĂ« tĂ« cilĂ«n ende jetojmĂ«, qĂ« lindi nĂ« kohĂ«n e Marksit me revolucionin industrial tĂ« shekullit tĂ« 19-tĂ«. Ne e marrim mendimin e Marksit si nĂ« raport me historinĂ« paraprake tĂ« historisĂ« sĂ« mendimit kritik shoqĂ«rorĂ«, duke pĂ«rfshirĂ« filozofinĂ« e Kantit dhe Hegelit, ashtu edhe nĂ« raport me ata qĂ« u frymĂ«zuan mĂ« vonĂ« qĂ« tĂ« ndjekin Marksin nĂ« kritikĂ«n e modernitetit shoqĂ«ror, si Georg LukĂĄcs, Walter Benjamin, dhe Teodor W. Adorno, si ndĂ«r mĂ« kryesorĂ«t. Andaj, Platypus Ă«shtĂ« pĂ«rkushtuar tĂ« rishqyrtojĂ« tĂ«re traditĂ«s kritike teorike qĂ« pĂ«rfshin shekullin e 19-tĂ« dhe tĂ« 20-tĂ«. Siç shprehej Leszek Kolakowski (nĂ« esenĂ« e tij tĂ« vitit 1968 “Koncepti i sĂ« MajtĂ«s”), e Majta duhet definuar nĂ« mĂ«nyrĂ« ideologjike e jo sociologjike; mendimi, jo shoqĂ«ria, Ă«shtĂ« e ndarĂ« nĂ« tĂ« DjathtĂ« dhe tĂ« MajtĂ«: e Majta Ă«shtĂ« e definuar nga utopizmi i saj, e Djathta nga oportunizmi i saj.—Ose, siç thotĂ« Robert Pippin, problemi me teorinĂ« kritike sot Ă«shtĂ« se ajo nuk Ă«shtĂ« kritike (Ctitical Inquiry, 2003).

Platypus Ă«shtĂ« e pĂ«rkushtuar pĂ«r tĂ« rihapur çështje tĂ« ndryshme historike tĂ« sĂ« MajtĂ«s me qĂ«llim qĂ« tĂ« lexojĂ« atĂ« histori “nĂ« kundĂ«rshtim me urtĂ«sinĂ« e zakonshme” (siç thotĂ« Benjamini nĂ« “Tezat mbi filozofinĂ« e historisĂ«â€, 1940), duke u pĂ«rpjekur pĂ«r t’i kuptuar momentet e kaluara tĂ« humbjeve dhe dĂ«shtimit nĂ« tĂ« MajtĂ«n jo si tĂ« dhĂ«na, por nĂ« potencialin e tyre tĂ« papĂ«rmbushur, duke e parĂ« tĂ« tashmen si produkt jo tĂ« domosdoshmĂ«risĂ« historike, por mĂ« tepĂ«r tĂ« asaj qĂ« ka ndodhur qĂ« nuk duhej tĂ« kishte ndodhur. Ne pĂ«rpiqemi qĂ« t’i shmangemi influencĂ«s sĂ« padĂ«shirueshme tĂ«, sĂ« paku, dy brezave tĂ« mĂ«parshĂ«m tĂ« mendimit dhe veprimit problematik nĂ« tĂ« MajtĂ«n, vitet 1920-1930 dhe 1960-1970. MĂ« konkretisht, ne i vuajmĂ« pasojat e depolitizimit—braktisjes sĂ« qĂ«llimshme “postmoderniste” tĂ« çdo “narrative tĂ« madhe” tĂ« emancipimit shoqĂ«ror—nga e Majta nĂ« vitet 1980- 90-ta.

Por “tradita” e “brezit tĂ« vdekur” qĂ« “rĂ«ndon” mĂ« sĂ« shumti si “makth” nĂ« mendjet tona Ă«shtĂ« tradita e vitit 1960 e sĂ« MajtĂ«s sĂ« Re, sidomos nĂ« historinĂ« e saj kundĂ«r bolshevizmit—e shprehur nga tĂ« dy alternativat komplementare tĂ« kĂ«qija tĂ« antikomunizmit stalinofob (tĂ« liberalizmit dhe social-demokracisĂ« sĂ« LuftĂ«s sĂ« FtohtĂ«) dhe “militantizmit” stalinofil (p.sh. maoizmi, gevarizmi, etj)—çka çoi nĂ« natyralizmin e degjenerimit tĂ« sĂ« MajtĂ«s nĂ« dorĂ«heqje dhe abdikim, qĂ« lindi nga reagimi joadekuat i sĂ« MajtĂ«s sĂ« e Re tĂ« 60-ave ndaj problemeve tĂ« sĂ« MajtĂ«s sĂ« “VjetĂ«r” pas viteve tĂ« 1920-30. Sipas vlerĂ«simit tonĂ«, e Majta e Re e viteve tĂ« 60-ta mbeti besnike ndaj stalinizmit—dhe gĂ«njeshtrĂ«s se Lenini çoi tĂ« Stalini—duke dĂ«mtuar rĂ«ndĂ« mundĂ«sitĂ« pĂ«r politika emancipuese deri nĂ« ditĂ«t e sotme.

NĂ« pĂ«rpjekje pĂ«r tĂ« lexuar kĂ«tĂ« histori tĂ« kolapsit tĂ« pĂ«rshpejtuar dhe vetĂ«likuidimit tĂ« sĂ« MajtĂ«s pas viteve tĂ« 60-ta “nĂ« kundĂ«rshtim me urtĂ«sinĂ« e zakonshme” ne pĂ«rballemi me njĂ« problem tĂ« diskutuar nga Nietzsche nĂ« esenĂ« e tij “Mbi pĂ«rdorimin dhe abuzimin e historisĂ« pĂ«r jetĂ«n” (1873):

“NjĂ« person duhet tĂ« ketĂ« fuqi dhe kohĂ« pas kohe ta pĂ«rdorĂ« pĂ«r tĂ« thyer njĂ« tĂ« kaluar dhe pĂ«r ta shpĂ«rbĂ«rĂ« atĂ«, nĂ« mĂ«nyrĂ« qĂ« tĂ« jetĂ« nĂ« gjendje tĂ« jetojë NjerĂ«zit ose moshat qĂ« i shĂ«rbejnĂ« jetĂ«s nĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ«, duke gjykuar dhe shkatĂ«rruar njĂ« tĂ« kaluar, janĂ« gjithmonĂ« tĂ« rrezikshĂ«m dhe nĂ« rrezik
ËshtĂ« njĂ« pĂ«rpjekje pĂ«r t’i dhĂ«nĂ« vetes, si tĂ« themi, njĂ« tĂ« kaluar pas ngjarjes, nga e cila mund tĂ« zbresim nĂ« kundĂ«rshtim nga ajo nga e cila kemi zbritur.” [PĂ«rkthyer nga Ian Johnson nĂ« gjuhĂ«n angleze: http://Ă«Ă«Ă«.mala.bc.ca/~johnstoi/Nietzsche/history.htm]

MirĂ«po, siç shkroi Karl Korsch, nĂ« “Marksizmi dhe filozofia” (1923):

“[Marksi ka shkruar se] ‘[NjerĂ«zimi] gjithmonĂ« i shtron vetes vetĂ«m probleme qĂ« mund t’i zgjidhĂ«; pasi qĂ«, duke shikuar çështjen nga afĂ«r gjithmonĂ« do tĂ« kuptohet sĂ« problemi vetĂ« lind kur kushtet materiale pĂ«r zgjedhjen e tij janĂ« tĂ« pranishme ose tĂ« paktĂ«n kuptohen qe janĂ« ne proces tĂ« shfaqjes’ [Marksi, ParathĂ«nie e njĂ« kontributi mbi kritikĂ«n e ekonomisĂ« politike (1859)]. Kjo deklaratĂ« nuk ndikohet nga fakti se njĂ« problem qĂ« tejkalon marrĂ«dhĂ«niet aktuale mund tĂ« jetĂ« formuluar nĂ« njĂ« epokĂ« tĂ« mĂ«parshme.” [Karl Korsch, “Marksizmi dhe filozofia,” Marksizmi dhe filozofia (NLB: New York and London, 1970), 58]

Siç shkroi Adorno, në Dialektikë negative (1966):

“Likuidimi i teorisĂ« nga dogmatizmi dhe mendimet tabu i kontribuoi praktikĂ«s sĂ« keqe
NdĂ«rlidhja e dy momenteve [tĂ« teorisĂ« dhe praktikĂ«s] nuk zgjidhet njĂ« herĂ« e pĂ«rgjithmonĂ« por ndryshon e luhatet gjatĂ« historisë Ata qĂ« kundĂ«rshtojnĂ« teorinĂ« [pse Ă«shtĂ«] anakronike i binden traditĂ«s tĂ« refuzimit, si tĂ« pavlefshme dhe tĂ« vjetĂ«rsuar, tĂ« asaj qĂ« mbetet e dhimbshme [sepse ishte] penguar
Fakti qe historia ka pĂ«rmbysur pozita tĂ« caktuara do tĂ« respektohet si njĂ« vendim mbi tĂ« vĂ«rtetĂ«n e pĂ«rmbajtjes sĂ« tyre vetĂ«m nga ata qĂ« pajtohen me Schiller-in se ‘historia e botĂ«s Ă«shtĂ« gjykata e botĂ«s.’ ÇfarĂ« Ă«shtĂ« hedhur mĂ«njanĂ« dhe nuk Ă«shtĂ« absorbuar teorikisht shpesh nxjerr pĂ«rmbajtjen e saj tĂ« vĂ«rtetĂ« vetĂ«m mĂ« vonĂ«. Acarohet si plagĂ« nĂ« shĂ«ndetin ekzistues; kjo do tĂ« dĂ«rgojĂ« atĂ« prapa nĂ« situata tĂ« ndryshuara.” [T.W.Adorno, Dialektika negative (Continuum: New York, 1983), 143-144]

Platypus Ă«shtĂ« e interesuar tĂ« eksplorojĂ« detyrat dhe projektin e vĂ«shtirĂ«, por jo tĂ« pamundur, tĂ« rilindjes tĂ« sĂ« MajtĂ«s kritike me qĂ«llim emancipues shoqĂ«ror. Ne shpresojmĂ« tĂ« japim kontribut kritik por tĂ« rĂ«ndĂ«sishĂ«m drejt njĂ« “kthimi te Marksi” pĂ«r ripĂ«rtĂ«ritjen e mundshme tĂ« sĂ« MajtĂ«s nĂ« vitet e ardhshme. Ne i ftojmĂ« dhe i mirĂ«presim tĂ« gjithĂ« ata qĂ« dĂ«shirojnĂ« tĂ« kontribuojnĂ« dhe ta ndajnĂ« me ne kĂ«tĂ« projekt.